Iloczyn kartezjański zbiorów
Iloczyn kartezjański zbiorów
Nie rozumiem następującej definicji: \(\displaystyle{ X \times Y=\left\{ f:\left\{ 1,2\right\} \rightarrow X \cup Y;f(1) \in X \wedge f(2) \in Y \right\}}\) Nie rozumiem dlaczego w definicji jest funkcja skoro argumentowi 1 może odpowiadać więcej niż jedna wartość.-- 12 lis 2017, o 17:10 --Już chyba rozumiem. Argumentami są funkcje.
-
- Administrator
- Posty: 27284
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 4591 razy
Re: Iloczyn kartezjański zbiorów
Argumentami czego?
To, co przytoczyłeś, to (niezbyt moim zdaniem szczęśliwa) próba uzasadnienia, że uogólniony iloczyn kartezjański jest faktycznie uogólnieniem "zwykłego" iloczynu kartezjańskiego. I dlatego definiuje się iloczyn kartezjański \(\displaystyle{ X\times Y}\) nie "po ludzku", czyli jako zbiór par uporządkowanych, tylko właśnie jako szczególny przypadek ogólnej definicji, czyli jako zbiór pewnych funkcji określonych na zbiorze dwuelementowym.
JK
To, co przytoczyłeś, to (niezbyt moim zdaniem szczęśliwa) próba uzasadnienia, że uogólniony iloczyn kartezjański jest faktycznie uogólnieniem "zwykłego" iloczynu kartezjańskiego. I dlatego definiuje się iloczyn kartezjański \(\displaystyle{ X\times Y}\) nie "po ludzku", czyli jako zbiór par uporządkowanych, tylko właśnie jako szczególny przypadek ogólnej definicji, czyli jako zbiór pewnych funkcji określonych na zbiorze dwuelementowym.
JK
-
- Administrator
- Posty: 27284
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 4591 razy
Iloczyn kartezjański zbiorów
No i są.login1977 pisze:Argumentami funkcji f powinny być elementy 1 i 2.
Ale co miało znaczyć to?
JKlogin1977 pisze:Już chyba rozumiem. Argumentami są funkcje.
Iloczyn kartezjański zbiorów
To był błąd ale i tak nie bardzo rozumiem tą definicję.-- 12 lis 2017, o 21:08 --Wiem tylko że poprzednikem i następnikiem pary uporządkowanej są wartości funkcji f.
-
- Administrator
- Posty: 27284
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 4591 razy
Re: Iloczyn kartezjański zbiorów
No cóż, w zrozumieniu może pomóc definicja uogólnionego iloczynu kartezjańskiego.
Zauważ, że funkcja z definicji jest zbiorem par, zatem \(\displaystyle{ f:\left\{ 1,2\right\} \rightarrow X \cup Y}\) to zbiór \(\displaystyle{ \{\left\langle 1, f(1)\right\rangle, \left\langle 2, f(2)\right\rangle \}}\). Związek tej definicji ze zwykłą jest taki, że zbiór \(\displaystyle{ \{\left\langle 1, f(1)\right\rangle, \left\langle 2, f(2)\right\rangle \}}\) utożsamiasz z parą \(\displaystyle{ \left\langle f(1), f(2)\right\rangle}\).
JK
Zauważ, że funkcja z definicji jest zbiorem par, zatem \(\displaystyle{ f:\left\{ 1,2\right\} \rightarrow X \cup Y}\) to zbiór \(\displaystyle{ \{\left\langle 1, f(1)\right\rangle, \left\langle 2, f(2)\right\rangle \}}\). Związek tej definicji ze zwykłą jest taki, że zbiór \(\displaystyle{ \{\left\langle 1, f(1)\right\rangle, \left\langle 2, f(2)\right\rangle \}}\) utożsamiasz z parą \(\displaystyle{ \left\langle f(1), f(2)\right\rangle}\).
JK