pokoje w hotelu

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
poldek60
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 10 paź 2011, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lodz

pokoje w hotelu

Post autor: poldek60 »

w hotelu w ciągu 3-ch letnich miesięcy zajętych jest średnio 88% pokoi, w pozostałych 9-u miesiącach średnio 44% pokoi. Ile średnio pokoi jest zajętych w całym roku

1 myśl to:
88%x+44%x=132%x
132%x:12 = 11%w
odp. 11% i już OK.
Awatar użytkownika
kmarciniak1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 809
Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 183 razy

Re: pokoje w hotelu

Post autor: kmarciniak1 »

Taki mały wynik jest niemożliwy .
Ja to bym chyba policzył średnią ważoną, gdzie liczba miesięcy jest wagą.
athame
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 576
Rejestracja: 2 lut 2012, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 64 razy

Re: pokoje w hotelu

Post autor: athame »

Licząc „na palcach” dostaję 55%…
poldek60
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 10 paź 2011, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lodz

Re: pokoje w hotelu

Post autor: poldek60 »

jak to obliczyc 55%
Awatar użytkownika
kmarciniak1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 809
Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 183 razy

Re: pokoje w hotelu

Post autor: kmarciniak1 »

Wiesz co to średnia ważona i jak się ją liczy?
poldek60
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 10 paź 2011, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lodz

Re: pokoje w hotelu

Post autor: poldek60 »

nie pamietam
podaj rozw
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: pokoje w hotelu

Post autor: a4karo »

Nie. To Twoje zadanie i Ty masz je rozwiązać. Dostałeś wskazówkę - skorzystaj z niej i dam popracuj.
athame
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 576
Rejestracja: 2 lut 2012, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 64 razy

Re: pokoje w hotelu

Post autor: athame »

poldek60 pisze:podaj rozw
Rozwiązaniem jest 55%…

a4karo pisze:…dam popracuj.
?!?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: pokoje w hotelu

Post autor: a4karo »

Sam popracuj
poldek60
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 10 paź 2011, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lodz

Re: pokoje w hotelu

Post autor: poldek60 »

3*88%+9*44%=660%
660%:12=55%
ok
ODPOWIEDZ