Talia kart.
Talia kart.
1. Z talii 52 kart losujemy 7 kart bez zwracania. Obliczyć prawdopodobieństwo, że
a) dokładnie trzy karty będą pikami,
b) co najmniej dwie karty będą kierami,
c) co najwyżej pięć kart będzie treflami,
d) dwie karty będą kierami, trzy – treflami, jedna – karo i jedna – pik.
2. Pobieramy losowo dwie karty z talii 52 kart. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że jedna
karta będzie koloru czerwonego, a druga czarnego?
3. Obliczyć prawdopodobieństwo, że wśród trzech napisanych losowo cyfr otrzymamy
a) dwa powtórzenia,
b) jedno powtórzenie,
c) zero powtórzeń.
a) dokładnie trzy karty będą pikami,
b) co najmniej dwie karty będą kierami,
c) co najwyżej pięć kart będzie treflami,
d) dwie karty będą kierami, trzy – treflami, jedna – karo i jedna – pik.
2. Pobieramy losowo dwie karty z talii 52 kart. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że jedna
karta będzie koloru czerwonego, a druga czarnego?
3. Obliczyć prawdopodobieństwo, że wśród trzech napisanych losowo cyfr otrzymamy
a) dwa powtórzenia,
b) jedno powtórzenie,
c) zero powtórzeń.
Re: Talia kart.
a) \(\displaystyle{ p(A) = \frac{{13 \choose 3}\cdot {39 \choose 4}}{{52 \choose 7}}}\)
zad 2.
\(\displaystyle{ p(a) = \frac{{26 \choose 1}\cdot {26 \choose 1}}{{52 \choose 2}}}\)
zad 2.
\(\displaystyle{ p(a) = \frac{{26 \choose 1}\cdot {26 \choose 1}}{{52 \choose 2}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 19183
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 3243 razy
Re: Talia kart.
OK, chociaż w rozwiązaniu zadania należałoby podać jakie wnioskowanie doprowadziło Cię do tego wyniku. Pamiętaj, że w matematyce mniej ważny jest wynik, a bardziej sposób jego otrzymania.
Re: Talia kart.
A jeżeli chodzi o zadanie 3 to w mianowniku będzie \(\displaystyle{ 10 \choose 3}\) ?
Re: Talia kart.
Ale dlaczego pytasz o liczby trzycyfrowe ? W zadaniu nie ma napisane, że te cyfry tworzą liczby trzycyfrowe. Mam 10 cyfr, z których losowo wybieram trzy.
-
- Użytkownik
- Posty: 19183
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 3243 razy
Re: Talia kart.
Nie, nie wybierasz losowo trzech z dziesięciu, tylko piszesz trzy losowe cyfry.
Gdybyś wybierał trzy z dziesięciu, to pytanie o powtórzenie byłoby bez sensu, nieprawdaż?
Gdybyś wybierał trzy z dziesięciu, to pytanie o powtórzenie byłoby bez sensu, nieprawdaż?
-
- Użytkownik
- Posty: 19183
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 3243 razy
Re: Talia kart.
Pewnie, że nie odpada. Dlatego pare postów wyżej napisałem
(7=007, 13=013)
a później pytałem " ile jest liczb co najwyżej trzycyfrowych"
(7=007, 13=013)
a później pytałem " ile jest liczb co najwyżej trzycyfrowych"