Z wysokosci \(\displaystyle{ h}\) rzucono ciało w kierunku poziomym. Jaką szybkość należy nadać temu ciału, aby uderzyło w ziemie pod kątem \(\displaystyle{ \alpha}\)? Przyspieszenie ziemskie wynosi g.
Przedstawiam moje rozwiązanie, na początek rysunek zdjecie: https://imgur.com/a/ym0ik
równania ruchu:
\(\displaystyle{ x(t)=v_{0}t}\)
\(\displaystyle{ y(t)=h-\frac{1}{2}gt^{2}}\)
równanie toru:
\(\displaystyle{ y(x)=h-\frac{1}{2v_{0}^{2}}g\cdot x^{2}}\)
pochodna:
\(\displaystyle{ y'(x)=-\frac{g}{v_{0}^{2}}\cdot x}\)
teraz obliczam czas spadania \(\displaystyle{ t_{s}}\)
\(\displaystyle{ 0=h-\frac{1}{2}g\cdot t_{s}^{2}}\) stąd \(\displaystyle{ t_{s}=\sqrt{\frac{2h}{g}}}\)
droga przebyta w czasie \(\displaystyle{ t_{s}}\) \(\displaystyle{ s=v_{0}\sqrt{\frac{2h}{g}}}\)
Pochodna w momencie uderzenia
\(\displaystyle{ y'(s)=-\frac{\sqrt{2hg}}{v_{0}}=\tg\beta=\tg(\pi-\beta)=-tg\alpha}\)
ostatecznie
\(\displaystyle{ v_{0}=\frac{\sqrt{2hg}}{\tg\alpha}}\)
Czy to rozwiązanie jest poprawne? Coś powinienem poprawić?
kąt uderzenia w rzucie poziomym
-
- Użytkownik
- Posty: 611
- Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 67 razy
Re: kąt uderzenia w rzucie poziomym
Niepotrzebne to wszystko wystarczy skorzystać z tw. Pitagorasa \(\displaystyle{ v= \sqrt{v_o^2 + 2gh}}\) , a kąty zwykle zaznacza się pomiędzy wektorem prędkości końcowej a poziomem. Potem wystarczy napisać wzór na jakąś funkcję trygonometryczną i jeśli wybierzesz tangensa, to nawet Pitagoras ci odpadnie
Ostatnio zmieniony 11 lis 2017, o 16:24 przez korki_fizyka, łącznie zmieniany 2 razy.
- lukas1929
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 14 paź 2017, o 12:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Haugesund
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 9 razy
kąt uderzenia w rzucie poziomym
\(\displaystyle{ h - gt^2 /2 = 0}\)
\(\displaystyle{ t = \sqrt{2h/g}}\)
\(\displaystyle{ v_y = gt = \sqrt{2hg}}\)
\(\displaystyle{ tg \alpha = \sqrt{2hg}/v_0}\)
\(\displaystyle{ v_0 = \frac{ \sqrt{2hg}}{tg \alpha}}\)
Tak więc jeśli chodzi o samą odpowiedź to wydaje się prawidłowa.
.