Odwrotność funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 10 lis 2017, o 07:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
Odwrotność funkcji
Witam, nie umiem przekształcić tej oto funkcji wymiernej:
\(\displaystyle{ \frac{2x+3}{3x-2}}\) dziedzinę znam \(\displaystyle{ 3x-2=0 \rightarrow 3x=2 \rightarrow x= \frac{2}{3}}\) A jak mam wyznaczyć zbiór wartości?
\(\displaystyle{ \frac{2x+3}{3x-2}}\) dziedzinę znam \(\displaystyle{ 3x-2=0 \rightarrow 3x=2 \rightarrow x= \frac{2}{3}}\) A jak mam wyznaczyć zbiór wartości?
-
- Użytkownik
- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Re: Odwrotność funkcji
Przede wszystkim to co napisałeś nie ma sensu \(\displaystyle{ \rightarrow}\) to nie implikacja
\(\displaystyle{ \Rightarrow}\) - implikacja
Dziedzina to wszystkie \(\displaystyle{ x}\) oprócz \(\displaystyle{ x = \frac{2}{3}}\)
Na przekształcanie funkcji wymiernej jest sporo sposobów. Ja stosuję ten:
Dana jest funkcja \(\displaystyle{ \frac{ax+b}{cx+d}}\)
Rozkładam licznik w ten sposób: \(\displaystyle{ ax+b}\) na \(\displaystyle{ ax+b' +b''}\) i niech \(\displaystyle{ \frac{a}{b'} = \frac{c}{d}}\). Zatem u ciebie
\(\displaystyle{ \frac{2x+3}{3x-2} = \frac{2x-\frac{4}{3}+\frac{13}{3}}{3x-2} =\frac{2(x-\frac{2}{3})}{3(x-\frac{2}{3})} + \frac{\frac{13}{3}}{3x-2} = ...}\)
A wyznaczanie zbioru wartości z przebiegu zmienności funkcji lub z policzenia asymptot z wyliczonego wzoru
EDIT:
Druga metoda, może prostsza, to przedzielenie licznika i mianownika przez \(\displaystyle{ c}\), a potem wyłączenie w liczniku \(\displaystyle{ \frac{a}{c}}\) przed nawias i znowu rozłożenie licznika.
U ciebie:
\(\displaystyle{ \frac{2x+3}{3x-2} = \frac{\frac{2}{3} x + 1}{x-\frac{2}{3}} = \frac{\frac{2}{3}(x+\frac{3}{2})}{x-\frac{2}{3}} = \frac{\frac{2}{3}(x-\frac{2}{3}+\frac{13}{6})}{x-\frac{2}{3}} =...}\)
\(\displaystyle{ \Rightarrow}\) - implikacja
Dziedzina to wszystkie \(\displaystyle{ x}\) oprócz \(\displaystyle{ x = \frac{2}{3}}\)
Na przekształcanie funkcji wymiernej jest sporo sposobów. Ja stosuję ten:
Dana jest funkcja \(\displaystyle{ \frac{ax+b}{cx+d}}\)
Rozkładam licznik w ten sposób: \(\displaystyle{ ax+b}\) na \(\displaystyle{ ax+b' +b''}\) i niech \(\displaystyle{ \frac{a}{b'} = \frac{c}{d}}\). Zatem u ciebie
\(\displaystyle{ \frac{2x+3}{3x-2} = \frac{2x-\frac{4}{3}+\frac{13}{3}}{3x-2} =\frac{2(x-\frac{2}{3})}{3(x-\frac{2}{3})} + \frac{\frac{13}{3}}{3x-2} = ...}\)
A wyznaczanie zbioru wartości z przebiegu zmienności funkcji lub z policzenia asymptot z wyliczonego wzoru
EDIT:
Druga metoda, może prostsza, to przedzielenie licznika i mianownika przez \(\displaystyle{ c}\), a potem wyłączenie w liczniku \(\displaystyle{ \frac{a}{c}}\) przed nawias i znowu rozłożenie licznika.
U ciebie:
\(\displaystyle{ \frac{2x+3}{3x-2} = \frac{\frac{2}{3} x + 1}{x-\frac{2}{3}} = \frac{\frac{2}{3}(x+\frac{3}{2})}{x-\frac{2}{3}} = \frac{\frac{2}{3}(x-\frac{2}{3}+\frac{13}{6})}{x-\frac{2}{3}} =...}\)
Ostatnio zmieniony 11 lis 2017, o 15:45 przez PoweredDragon, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 10 lis 2017, o 07:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
Re: Odwrotność funkcji
Panie a4karo, robiąc tym sposobem 3 razy się zgubiłem Mimo to ogromne dzięki za chęć pomocy nawet w święto.
PoweredDragon 1 sposób pomógł, od razu został wyznaczony zbiór wartości R{2/3} Na dodatek po przekształceniach wyszła taka sama funkcja
Jeszcze raz wielkie dzięki Panowie za pomoc!
PoweredDragon 1 sposób pomógł, od razu został wyznaczony zbiór wartości R{2/3} Na dodatek po przekształceniach wyszła taka sama funkcja
Jeszcze raz wielkie dzięki Panowie za pomoc!
-
- Użytkownik
- Posty: 19184
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 3243 razy
Re: Odwrotność funkcji
Cóż, fakt, że dwa razy się zgubiłeś nie świadczy o ułomności metodyAdam97 pisze:Panie a4karo, robiąc tym sposobem 3 razy się zgubiłem
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 10 lis 2017, o 07:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
Re: Odwrotność funkcji
Wiem, ale o mojej już tak.a4karo pisze:Cóż, fakt, że dwa razy się zgubiłeś nie świadczy o ułomności metodyAdam97 pisze:Panie a4karo, robiąc tym sposobem 3 razy się zgubiłem