ile owsa koni
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Re: ile owsa koni
Najpierw sprawdzasz ile owsa zje 15 koni przez 1 dzień, potem ile owsa zje 1 koń przez 1 dzień.. Gdzie dokładnie jest problem?
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
- xxDorianxx
- Użytkownik
- Posty: 413
- Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 22 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 6750
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 1093 razy
Re: ile owsa koni
Dla znających regułę proporcji złożoną nie jest to trudne zadanie.
mnie takiej uczono w IV-V kl. szkoły powszechnej na lekcjach rachunków.
\(\displaystyle{ 15( k) \ 50 (dni) \ 20(q)}\)
\(\displaystyle{ 35 (k) \ 24 (dni) \ x (q)}\)
_________________________
\(\displaystyle{ x q= \frac{35 \cdot 24 \cdot 20}{15 \cdot 50}}\)
Czy podawano uzasadnienie to nie pamiętam, ale regułkę pamiętam do dziś.
mnie takiej uczono w IV-V kl. szkoły powszechnej na lekcjach rachunków.
\(\displaystyle{ 15( k) \ 50 (dni) \ 20(q)}\)
\(\displaystyle{ 35 (k) \ 24 (dni) \ x (q)}\)
_________________________
\(\displaystyle{ x q= \frac{35 \cdot 24 \cdot 20}{15 \cdot 50}}\)
Czy podawano uzasadnienie to nie pamiętam, ale regułkę pamiętam do dziś.