elastyczność cenowa popytu
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 10 lis 2017, o 19:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
elastyczność cenowa popytu
W zadaniu mam podany jedynie wykres popytu(krzywa w ujeciu graficznym) i mam obliczyć cenową elastyczność w punkcie. Jak narysować styczną do tej krzywej? czy żeby ją wyznaczyć muszę mieć wzór krzywej popytu?
-
- Użytkownik
- Posty: 6601
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 1427 razy
Re: elastyczność cenowa popytu
Dochód:
\(\displaystyle{ R = p\cdot Q_{d}(p),}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ Q_{d}}\) jest wielkością popytu na towar przy cenie \(\displaystyle{ p.}\)
Zatem pochodna jest równa:
\(\displaystyle{ R'(p) = Q_{d}(p) + p\cdot Q'_{d}(p) = q + p\cdot q'(p).}\)
Wobec tego dochód wzrasta, gdy
\(\displaystyle{ R'(p) > 0 ,}\)
\(\displaystyle{ p\cdot q'(p) > - q,}\)
\(\displaystyle{ - \frac{p}{q}\cdot q'(p) < 1,}\) dla \(\displaystyle{ q >0.}\)
Ponieważ krzywa popytu opada \(\displaystyle{ -q'(p)< 0}\) mówimy, że popyt jest nieelastyczny, gdyż wartość bezwzględna wielkości
\(\displaystyle{ \epsilon_{d} = \frac{p}{q}\cdot q'(p)}\) jest mniejsza od \(\displaystyle{ 1.}\)
Ta wielkość jest znana pod nazwą elastyczność cenowa popytu.
Jeśli mamy wykres krzywej popytu \(\displaystyle{ q(p),}\) to aby obliczyć elastyczność cenową w punkcie \(\displaystyle{ p}\) łączymy punkt \(\displaystyle{ (p, q)}\) na tej krzywej z początkiem układu współrzędnych.
Odbicie lustrzane prostej \(\displaystyle{ Opq}\) względem prostej pionowej przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ (p, q)}\) ma nachylenie \(\displaystyle{ -\frac{p}{q}}\) jest zatem elastycznością cenową popytu.
\(\displaystyle{ R = p\cdot Q_{d}(p),}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ Q_{d}}\) jest wielkością popytu na towar przy cenie \(\displaystyle{ p.}\)
Zatem pochodna jest równa:
\(\displaystyle{ R'(p) = Q_{d}(p) + p\cdot Q'_{d}(p) = q + p\cdot q'(p).}\)
Wobec tego dochód wzrasta, gdy
\(\displaystyle{ R'(p) > 0 ,}\)
\(\displaystyle{ p\cdot q'(p) > - q,}\)
\(\displaystyle{ - \frac{p}{q}\cdot q'(p) < 1,}\) dla \(\displaystyle{ q >0.}\)
Ponieważ krzywa popytu opada \(\displaystyle{ -q'(p)< 0}\) mówimy, że popyt jest nieelastyczny, gdyż wartość bezwzględna wielkości
\(\displaystyle{ \epsilon_{d} = \frac{p}{q}\cdot q'(p)}\) jest mniejsza od \(\displaystyle{ 1.}\)
Ta wielkość jest znana pod nazwą elastyczność cenowa popytu.
Jeśli mamy wykres krzywej popytu \(\displaystyle{ q(p),}\) to aby obliczyć elastyczność cenową w punkcie \(\displaystyle{ p}\) łączymy punkt \(\displaystyle{ (p, q)}\) na tej krzywej z początkiem układu współrzędnych.
Odbicie lustrzane prostej \(\displaystyle{ Opq}\) względem prostej pionowej przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ (p, q)}\) ma nachylenie \(\displaystyle{ -\frac{p}{q}}\) jest zatem elastycznością cenową popytu.