Witam. Przeprowadzam analizę symulacyjną analizy technicznej, gdzie liczę stopy zwrotu, więc istotna jest dla mnie precyzja. Natknąłem się na pewien niezrozumiały dla mnie problem. Otóż mam 2 działania, które wg mnie powinny zwrócić 2 takie same wyniki, jednak tak nie jest:
\(\displaystyle{ 1.112 \cdot ((45.590 \cdot (1-0.004))/(40.2345 \cdot (1+0.004))) = 1.24997519967\\
1.112 \cdot (45.590 \cdot (1-0.004)/40.2345 \cdot (1+0.004)) = 1.25999500088}\)
Jak widać działania różnią się tylko nawiasami, a ponieważ dzielenie i mnożenie jest przemienne powinienem mieć dwa takie same wyniki, a tak nie jest i nie mam pojęcia dlaczego.
Będę wdzięczny za wytłumaczenie skąd się to bierze, a przede wszystkim za informację, który wariant stosować.
Dwa teoretycznie takie same działania, dają 2 różne wyniki
Dwa teoretycznie takie same działania, dają 2 różne wyniki
Ostatnio zmieniony 10 lis 2017, o 22:29 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22487
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 3858 razy
Dwa teoretycznie takie same działania, dają 2 różne wyniki
Mylisz się pisząc że dzielenie jest przemienne
\(\displaystyle{ a/b\neq b/a}\)
Chodziło Ci zapewne o kolejność działań. Otóż mnożenie i dzielenie maja taki sam priorytet, zatem \(\displaystyle{ a/b \cdot c\neq a/(b \cdot c)}\). To pierwsze jest równe \(\displaystyle{ \frac{ac} {b}}\), a to drugie \(\displaystyle{ \frac{ac} {bc}}\)
\(\displaystyle{ a/b\neq b/a}\)
Chodziło Ci zapewne o kolejność działań. Otóż mnożenie i dzielenie maja taki sam priorytet, zatem \(\displaystyle{ a/b \cdot c\neq a/(b \cdot c)}\). To pierwsze jest równe \(\displaystyle{ \frac{ac} {b}}\), a to drugie \(\displaystyle{ \frac{ac} {bc}}\)
Ostatnio zmieniony 10 lis 2017, o 22:29 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
ReallyGrid
- Użytkownik

- Posty: 63
- Rejestracja: 18 wrz 2012, o 08:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Quillrabe
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 1 raz
Dwa teoretycznie takie same działania, dają 2 różne wyniki
A nie przypadkiem \(\displaystyle{ \frac{a}{bc}}\)? Literówka czy ja tu czegoś nie widzę?a4karo pisze:to drugie \(\displaystyle{ \frac{ac}{bc}}\)
