Ile prostych wyznaczają punkty na płaszczyźnie

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Awatar użytkownika
Waylays
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 26 lis 2014, o 19:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 8 razy

Ile prostych wyznaczają punkty na płaszczyźnie

Post autor: Waylays »

Dobry,
jeśli ktoś mógłby dać jakąś wskazówkę, albo użyteczny link, to będę bardzo wdzięczny.

Na początku zadanie brzmi łatwo: ile prostych jest wyznaczonych przez \(\displaystyle{ 10}\) punktów na płaszczyźnie, jeśli wiadomo, że żadne \(\displaystyle{ 3}\) z tych \(\displaystyle{ 10}\) punktów nie są współliniowe? Nic nowego, wybieramy dowolne \(\displaystyle{ 2}\) punkty z \(\displaystyle{ 10}\), czyli \(\displaystyle{ {10 \choose 2}}\) możliwości.

Następnie natomiast sprawa się komplikuje, bo w zadaniu pytają co się stanie, jeżeli odrzucimy założenie o niewspółliniowości. Czyli jak rozumiem te punkty mogą teraz leżeć na tej płaszczyźnie w sposób bardzo dowolny? Jeżeli tak jest, to problem mam z tym, że rozważam bardzo dużo przypadków i nie za bardzo widzę jak to rozumowanie skrócić albo gdzie dostrzec jakiś pattern. Dla przykładu:
1) Dla \(\displaystyle{ 10}\) punktów współliniowych mamy \(\displaystyle{ 1}\) prostą.
2) Dla \(\displaystyle{ 9}\) punktów współliniowych i jednego niewspółliniowego z pozostałymi \(\displaystyle{ 9}\) mamy \(\displaystyle{ 9+1=10}\) prostych.
3) Dla \(\displaystyle{ 8}\) punktów współliniowych mamy już dwa przypadki: a) kiedy prosta wyznaczona przez \(\displaystyle{ 2}\) pozostałe pokrywa się z prostą wyznaczoną przez jeden punkt z \(\displaystyle{ 8}\) i jeden punkt z \(\displaystyle{ 2}\) i b) kiedy te proste się nie pokrywają. Dostaniemy więc \(\displaystyle{ 2\cdot 8 + 2 = 18}\) prostych albo \(\displaystyle{ 8+7+1=16}\) prostych.
4) Dla 7 punktów współliniowych dostałem już 5 przypadków, gdzie otrzymałem 4 różne wyniki w zależności od ułożenia prostych (\(\displaystyle{ 19, 21, 23}\) i \(\displaystyle{ 25}\) prostych). Analogicznie rozważałem proste które będą się pokrywać bądź nie.

Zacząłem rozpisywać 5) i poddałem się, bo nie widziałem celu w takim głupim wyliczaniu. Może źle do tego podchodzę i warto by na to spojrzeć od innej strony? Tylko prawie wszystkie wyniki w tych przypadkach są różne i nie mam pojęcia jak to miałbym niby uogólnić. Za wszelką pomoc będę wdzięczny.
Ostatnio zmieniony 13 lis 2017, o 01:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4386
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 789 razy

Ile prostych wyznaczają punkty na płaszczyźnie

Post autor: kropka+ »

Jeśli odrzucimy założenie o współliniowości to punkty wyznaczą od jednej do \(\displaystyle{ {10 \choose 2}}\) prostych. Taka odpowiedź wystarczy.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22487
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3858 razy

Ile prostych wyznaczają punkty na płaszczyźnie

Post autor: a4karo »

kropka+ pisze:Jeśli odrzucimy założenie o współliniowości to punkty wyznaczą od jednej do \(\displaystyle{ {10 \choose 2}}\) prostych. Taka odpowiedź wystarczy.
Nie wystarczy. Np dwóch, trzech,... prostych nigdy nie dostaniesz. Albo jedna, albo co najmniej dziewięć.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4386
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 789 razy

Ile prostych wyznaczają punkty na płaszczyźnie

Post autor: kropka+ »

a4karo pisze: Albo jedna, albo co najmniej dziewięć.
A kiedy będzie te dziewięć?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22487
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3858 razy

Re: Ile prostych wyznaczają punkty na płaszczyźnie

Post autor: a4karo »

Nie będzie. Ale czy musi żeby moje stwierdzenie było prawdziwe?
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4386
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 789 razy

Re: Ile prostych wyznaczają punkty na płaszczyźnie

Post autor: kropka+ »

Na tej zasadzie moja odpowiedź też jest poprawna
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22487
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3858 razy

Re: Ile prostych wyznaczają punkty na płaszczyźnie

Post autor: a4karo »

Całe szczęście, że nie muszę oceniać Twojego "rozwiązania".
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15496
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 195 razy
Pomógł: 5224 razy

Re: Ile prostych wyznaczają punkty na płaszczyźnie

Post autor: Premislav »

Przecież to sama radość, wstawiamy zero punktów i spokój. Najgorzej jest oceniać rozwiązania, które bądź to mają całkowicie poprawną ideę, ale dużo usterek formalnych, bądź takie, które opierają się na innej interpretacji treści niż leżąca w zamyśle twórcy zadania, ewentualnie korzystają z egzotycznych twierdzeń bez ich dowodu. Tutaj nie mamy tego przypadku.

Przepraszam za off-topic, w sumie można to usunąć.
ODPOWIEDZ