Dowód otwartości zbioru z zadaną normą

Analiza funkcjonalna, operatory liniowe. Analiza na rozmaitościach. Inne zagadnienia analizy wyższej
ReallyGrid
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 18 wrz 2012, o 08:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Quillrabe
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 1 raz

Dowód otwartości zbioru z zadaną normą

Post autor: ReallyGrid »

Niech dany będzie zbiór
\(\displaystyle{ G = \{f \in C[0, 1] \colon ||f||_{\sup } = 1\}}\)
funkcji ciągłych na przedziale \(\displaystyle{ [0, 1]}\) w przestrzeni unormowanej z zadaną normą
\(\displaystyle{ ||f||_{\sup } = \sup \{|f(x)| \colon x \in [0, 1]\}}\)
Pokazać, że zbiór \(\displaystyle{ G}\) nie jest zamknięty w przestrzeni metrycznej
\(\displaystyle{ (C[0, 1], ||.||_1)}\) gdzie \(\displaystyle{ ||f||_1 = \int_0^1|f(x)|dx}\)
Czyli muszę pokazać, że istnieje ciąg \(\displaystyle{ \{f_n\}}\) o wyrazach z \(\displaystyle{ G}\) który jest zbieżny ale jego granica nie leży w \(\displaystyle{ G}\) ? Jeśli tak, to nie wiem jak to zrobić
Ostatnio zmieniony 10 lis 2017, o 23:01 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
szw1710

Dowód otwartości zbioru z zadaną normą

Post autor: szw1710 »

Kolego, w topologii ze zbiorami nie jest tak jak z drzwiami. Te albo są otwarte, albo zamknięte. A zbiory mogą być otwarte, mogą być domknięte (a nie zamknięte), a mogą być takie, które nie są ani otwarte, ani domknięte. Są też zbiory, które są i otwarte, i domknięte jednocześnie. Dlatego tytuł Twojego posta jest wysoce nieuprawniony.

Weźmy jako wykres funkcji \(\displaystyle{ f_n}\) łamaną łączącą punkty \(\displaystyle{ (0,0),\left(\frac{1}{2}-\frac{1}{2n+1},0\right),\left(\frac{1}{2},1\right),\left(\frac{1}{2}+\frac{1}{2n+1},0\right),(1,0).}\) Widać, że \(\displaystyle{ \|f_n\|_1\to 0}\), więc \(\displaystyle{ f_n\to 0}\) w normie całkowej. Oczywiście \(\displaystyle{ f_n\in G}\). Ale funkcja zerowa nie leży w \(\displaystyle{ G}\).
ReallyGrid
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 18 wrz 2012, o 08:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Quillrabe
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 1 raz

Dowód otwartości zbioru z zadaną normą

Post autor: ReallyGrid »

Chyba rozumiem. A jeśli wziąłbym taką funkcję to też będzie dobrze?
\(\displaystyle{ f_n(x) = x^n}\) dla \(\displaystyle{ x \in [0, 1], n \geq 1}\)
Wtedy dla dowolnego \(\displaystyle{ n \geq 1}\) mamy \(\displaystyle{ f_n(0) = 0}\) i \(\displaystyle{ f_n(1) = 1}\). Zatem należą one do \(\displaystyle{ G}\). I wówczas
\(\displaystyle{ \int_0^1|f_n(x)|dx = \int_0^1|x^n|dx = \int_0^1x^ndx = \left[\frac{x^{n+1}}{n+1}\right]_0^1 = \frac{1}{n+1}}\) dla \(\displaystyle{ x \in [0, 1], n \geq 1}\)
Zatem też widać, że \(\displaystyle{ ||f_n||_1 \rightarrow 0}\). I dalej wykorzystując Twój argument, ze funkcja zerowa nie należy do \(\displaystyle{ G}\).

Czy to będzie dobrze? Chodzi mi tylko o to, żeby funkcja \(\displaystyle{ f_n}\) była jak najprostsza
Ostatnio zmieniony 10 lis 2017, o 23:02 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
szw1710

Dowód otwartości zbioru z zadaną normą

Post autor: szw1710 »

Też dobrze. Mój ciąg uważam za bardzo prosty, bo widać, że te trójkąty mają coraz mniejsze podstawy więc nic nie trzeba liczyć. Tu też bez liczenia widać, że pola są coraz mniejsze i zmierzają do zera.
ODPOWIEDZ