1. Cialo poruszajce sie ruchem jednostajnie opoznionym przyspieszonym z przyspieszeniem a=3m/s2. W ostatniej sekundzie tego ruchu przebyl droge s=16,5 m. Oblicz, jaka byla cala droga, na ktorej samochod przyspieszal i jak dlugo trwal ten ruch?
2. Wagon popchniety przez lokomotywe przejechal droge 37,5 m. Zakladajc ze ruch wagonu byl jednostajnie opozniony, oblicz:
a) jego predkosc poczatkowa
b) opoznienie.
Czas ruchu wagonu 10s.
3. Krazek hokejowy o predkosci poczatkowej 15 m/s przebyl po lodzie droge 60m i uderzyl w bande po czasie t=6s. Z jaka predkoscia krazek uderzyl w bande, jesli jego ruch byl jednostajnie opozniony.
4. W czwartej sekundzie ruchu jednostajnie zmiennego bez predkosci poczatkowej cialo przebylo droge 2m. Jaka predkosc osiagnie to cialo pod koniec siodmej sekundy ruchu.
5. Cialo poruszajac sie ruchem jednostajnie przyspieszonym przebylo w szostej sekundzie ruchu droge 22m. Jaka droge przebylo w pierwszych szesciu sekundach ruchu, a jaka w nastepnych szesciu sekundach? v0=0.
6. Gdy kierowca samochodu zobaczyl w odleglosci 30m przed samochodem przeszkode rozpoczal gwaltowne hamowanie z opoznieniem o wartosci 5m/s2. Jednak po czasie t=2s samochod uderzyl w przeszkode. W jakiej odleglosci przed przeszkoda kierowca powinien rozpoczac hamowanie, aby bezpiecznie sie zatrzymac.
Prosze o pomoc, bo robie te zadanie i nie wiem czy dobrze mysle, bo odpowiedzi mi sie nie zgadzaja a innych po prostu nie wiem jak zrobic.
za kazda wskazowke z gory wielkie, wielkie dzieki
kinematyka+zadania
- scyth
- Gość Specjalny
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
kinematyka+zadania
1.
Ruch jednostajnie opóźniony przyspieszony? Zakładam, że mamy do czynienia z ruchem jednostajnie przyspieszonym. Dane mamy:
\(\displaystyle{ V_0=0 \ \frac{m}{s}\\
a=3\ \frac{m}{s^2} \\
s_n=16,5 \ m - \hbox{droga przebyta w n-tej sekundzie}}\)
Zauważ, że droga przebyta w n-tej sekundzie to droga przebyta do n-tej skundy - droga przebyta do (n-1) sekundy, czyli
\(\displaystyle{ s_n=\frac{an^2}{2}-\frac{a(n-1)^2}{2} \\
16,5=\frac{3}{2}n^2-\frac{3}{2}(n^2-2n+1) \\
16,5=3n-1,5 \\
n=6}\)
Zatem cały ruch trwał 6 sekund. Drogę przebytą przez pojazd myślę, że już potrafisz obliczyć.
2.
Dane:
\(\displaystyle{ s=37,5 \ m \\
t=10 \ s}\)
Zatem korzystamy ze wzoru na droge i prędkość w ruchu jednostajnie przyspieszonym:
\(\displaystyle{ s=\frac{at^2}{2} \\
37,5=\frac{a\cdot10^2}{2} \\
75=100a \\
a=0,75 \ \frac{m}{s^2} \\
v=a\cdot t \\
v=0,75 10 = 7,5 \ \frac{m}{s}}\)
Ruch jednostajnie opóźniony przyspieszony? Zakładam, że mamy do czynienia z ruchem jednostajnie przyspieszonym. Dane mamy:
\(\displaystyle{ V_0=0 \ \frac{m}{s}\\
a=3\ \frac{m}{s^2} \\
s_n=16,5 \ m - \hbox{droga przebyta w n-tej sekundzie}}\)
Zauważ, że droga przebyta w n-tej sekundzie to droga przebyta do n-tej skundy - droga przebyta do (n-1) sekundy, czyli
\(\displaystyle{ s_n=\frac{an^2}{2}-\frac{a(n-1)^2}{2} \\
16,5=\frac{3}{2}n^2-\frac{3}{2}(n^2-2n+1) \\
16,5=3n-1,5 \\
n=6}\)
Zatem cały ruch trwał 6 sekund. Drogę przebytą przez pojazd myślę, że już potrafisz obliczyć.
2.
Dane:
\(\displaystyle{ s=37,5 \ m \\
t=10 \ s}\)
Zatem korzystamy ze wzoru na droge i prędkość w ruchu jednostajnie przyspieszonym:
\(\displaystyle{ s=\frac{at^2}{2} \\
37,5=\frac{a\cdot10^2}{2} \\
75=100a \\
a=0,75 \ \frac{m}{s^2} \\
v=a\cdot t \\
v=0,75 10 = 7,5 \ \frac{m}{s}}\)
kinematyka+zadania
Potrzebuje pomocy z zadaniem z fizyki :motorówka płynie w góre rzeki przez 14 min.(pod prad) a z powrotem płynie 10 min. Jak dłuo płynęłaby tratwa z prędkościa rzeki przebywając drogę co motorówka w jedną strone?
- Amon-Ra
- Gość Specjalny
- Posty: 882
- Rejestracja: 16 lis 2005, o 16:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tczew
- Pomógł: 175 razy
kinematyka+zadania
Brakuje założnia co do stałości długości odcinka, w obu przypadkach pokonywanego przez motorówkę, ale najpewniej niedopowiedzeniem jest, iż jest on taki sam.
\(\displaystyle{ v_m}\) - prędkość motorówki względem wody, \(\displaystyle{ v_r}\) - prędkość rzeki, \(\displaystyle{ t_1}\), \(\displaystyle{ t_2}\) - czasy odpowiednio 14 i 10 minut.
Mamy układy równań:
\(\displaystyle{ v_m-v_r=\frac{s}{t_1} \\ v_m+v_r=\frac{s}{t_2} \\ v_r=\frac{s}{t_3}}\)
Poszukujemy czasu \(\displaystyle{ t_3}\). Wylicz prędkość motorówki z jednego z równań, podstaw do drugiego; otrzymaną w ten sposób prędkość rzeki użyj w ostatnim równaniu do obliczenia szukanego czasu.
\(\displaystyle{ v_m}\) - prędkość motorówki względem wody, \(\displaystyle{ v_r}\) - prędkość rzeki, \(\displaystyle{ t_1}\), \(\displaystyle{ t_2}\) - czasy odpowiednio 14 i 10 minut.
Mamy układy równań:
\(\displaystyle{ v_m-v_r=\frac{s}{t_1} \\ v_m+v_r=\frac{s}{t_2} \\ v_r=\frac{s}{t_3}}\)
Poszukujemy czasu \(\displaystyle{ t_3}\). Wylicz prędkość motorówki z jednego z równań, podstaw do drugiego; otrzymaną w ten sposób prędkość rzeki użyj w ostatnim równaniu do obliczenia szukanego czasu.