Skracanie ułamków-jeden przykład do tego i parę pytań.
Skracanie ułamków-jeden przykład do tego i parę pytań.
Witam, mój pierwszy post tutaj.
Jak zrobić to zadanie?
Bo nie wiem, czy dobrze to robię.
\(\displaystyle{ \frac{53^{2}-27^{2}}{79^{2}-51^{2}}}\)
I teraz wydaję mi się, że ma być tak
\(\displaystyle{ \frac{1^{2}(53-27)}{1^{2}(79-51)}}\)
Dobrze?
Dziękuję
Jak zrobić to zadanie?
Bo nie wiem, czy dobrze to robię.
\(\displaystyle{ \frac{53^{2}-27^{2}}{79^{2}-51^{2}}}\)
I teraz wydaję mi się, że ma być tak
\(\displaystyle{ \frac{1^{2}(53-27)}{1^{2}(79-51)}}\)
Dobrze?
Dziękuję
Re: Skracanie ułamków-jeden przykład do tego i parę pytań.
Jak?a4karo pisze:Nie. Zastosuj wzór na różnicę kwadratów
Bo nie wiem
I tu mam pytania.
Jestem w 3LO Zdaję(chcę) matematykę rozszerzoną na maturze a mam problemy z takimi zadaniami.
Powtarzam cały materiał od początku 1 kl. liceum i jakoś mi nie idzie(chyba to widać)/
Co zrobić?
-
- Użytkownik
- Posty: 23223
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3180 razy
Re: Skracanie ułamków-jeden przykład do tego i parę pytań.
Jak zrobić - ogólnie - odpuścić rozszerzoną (bo to jakiś ...), a walczyć o zdanie podstawowej.
Re: Skracanie ułamków-jeden przykład do tego i parę pytań.
Nie mam zamiaru niczego odpuszczaćpiasek101 pisze:Jak zrobić - ogólnie - odpuścić rozszerzoną (bo to jakiś ...), a walczyć o zdanie podstawowej.
Co to znaczy ogólnie?
Czyli będzie tak?
\(\displaystyle{ \frac{26 \cdot 80} {28 \cdot 130}}\)
Ostatnio zmieniony 9 lis 2017, o 23:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 23223
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3180 razy
Re: Skracanie ułamków-jeden przykład do tego i parę pytań.
Nie.
,,Ogólnie" odniosłem się do matury rozszerzonej.
Co do przykładu (bo podpowiedź jedna była) można też zrobić klasycznie - ale wymagana jest znajomość kolejności wykonywania działań - znasz ?
,,Ogólnie" odniosłem się do matury rozszerzonej.
Co do przykładu (bo podpowiedź jedna była) można też zrobić klasycznie - ale wymagana jest znajomość kolejności wykonywania działań - znasz ?
Re: Skracanie ułamków-jeden przykład do tego i parę pytań.
Znampiasek101 pisze:,,Ogólnie" odniosłem się do matury rozszerzonej.
Co do przykładu (bo podpowiedź jedna była) można też zrobić klasycznie - ale wymagana jest znajomość kolejności wykonywania działań - znasz ?
- xxDorianxx
- Użytkownik
- Posty: 413
- Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 22 razy
Re: Skracanie ułamków-jeden przykład do tego i parę pytań.
Bo tak mi się wydaje że ma się zrobić.piasek101 pisze:No to dlaczego takie ,,dziwne" rzeczy wypisujesz, zamiast wziąć kalkulator i policzyć.
To jak ma to wyglądać? W sensie zapisane dziwnym wyłączaniem przed nawias itp, bo tak zapewne miałem to robić.
Skraca się dalej, tak? I wychodzi \(\displaystyle{ \frac{4}{7}}\) ?xxDorianxx pisze:Okej,jest dobrze.Pomyśl co dalej.
Re: Skracanie ułamków-jeden przykład do tego i parę pytań.
Rozumiem, dziękuję.piasek101 pisze:To ostatnie było ok - sorki.
A odnośnie zdania na jakiś w miarę dobry wynik matury?
Rozszerzonej, w sensie.
Pisaliśmy próbne i z podstawy dostałem (aż) 50%, a z rozszerzenia, 20...
- xxDorianxx
- Użytkownik
- Posty: 413
- Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 22 razy
Re: Skracanie ułamków-jeden przykład do tego i parę pytań.
Dziękuję bardzo.xxDorianxx pisze:Fry, Tak.
- xxDorianxx
- Użytkownik
- Posty: 413
- Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 22 razy
Re: Skracanie ułamków-jeden przykład do tego i parę pytań.
Fry, Bardzo cieszę się że się nie podajesz.Korepetycje mogą być dobrym pomysłem.Polecam ci zbiór kupić.