Jaka kwota

Osobny dział dla miłośników procentów.
szczepcio25
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 13 paź 2012, o 19:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gliwice
Podziękował: 1 raz

Jaka kwota

Post autor: szczepcio25 »

Skoro 40% wypłaty to 1519
to jaka kwota wypłaty będzie 100 %
Awatar użytkownika
kmarciniak1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 809
Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 183 razy

Re: Jaka kwota

Post autor: kmarciniak1 »

Wystarczy ułożyć proporcję.
\(\displaystyle{ x= \frac{100 \% \cdot 1519}{40 \% }}\)
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Jaka kwota

Post autor: janusz47 »

W szkołach większość nauczycieli uczy proporcjami.

\(\displaystyle{ 0,4x = 1519}\) zł.

\(\displaystyle{ x =?}\) zł.
Awatar użytkownika
xxDorianxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 413
Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 22 razy

Re: Jaka kwota

Post autor: xxDorianxx »

janusz47, uczą,ale mnie uczyli proporcję tak,
\(\displaystyle{ 40\%\hspace{0.5cm}---\hspace{0.5cm}1519}\)
\(\displaystyle{ 100\%\hspace{0.5cm}---\hspace{0.5cm}x}\)
teraaz na krzyż,czyli otrzymamy tak jak to pokazuje kmarciniak1.Proporcję czytaj tak:"40 procent to 1519 zatem 100 procent to x.Teraz łatwo ją ułożyć i łatwo porównać te słowa ze słowami z zadania.
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Re: Jaka kwota

Post autor: Dilectus »

szczepcio25, looknij tu: https://www.matematyka.pl/362513.htm
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Jaka kwota

Post autor: janusz47 »

xxDorianiexx

To jeszcze inaczej uczą:

\(\displaystyle{ 1\% - \frac{1519}{40}}\) zł.

\(\displaystyle{ 100\% - \frac{1519}{40}\cdot 100}\)zł.
Awatar użytkownika
xxDorianxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 413
Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 22 razy

Re: Jaka kwota

Post autor: xxDorianxx »

janusz47,
Nie słyszałem ;3
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Jaka kwota

Post autor: janusz47 »

Obliczenia procentowe najłatwiej wykonujemy, zamieniając procenty na ułamki dziesiętne!
Awatar użytkownika
xxDorianxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 413
Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 22 razy

Re: Jaka kwota

Post autor: xxDorianxx »

Patrząc z perspektywy czasu muszę przyznać Ci rację.Ale mi kiedyś łatwiej się liczyło procenty na podanym przeze mnie sposobie.
ODPOWIEDZ