Okazać, że jeżeli pewien ciąg dąży do q < 1 to inny ciąg...
-
- Użytkownik
- Posty: 318
- Rejestracja: 18 paź 2015, o 17:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 265 razy
- Pomógł: 1 raz
Okazać, że jeżeli pewien ciąg dąży do q < 1 to inny ciąg...
Okazać, że jeżeli \(\displaystyle{ \sqrt[n]{\left| u_{n}\right| } \rightarrow q < 1}\), to \(\displaystyle{ u_{n} \rightarrow 0}\).
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 3146
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 1070 razy
Re: Okazać, że jeżeli pewien ciąg dąży do q < 1 to inny ciąg
Z tego że \(\displaystyle{ \sqrt[n]{\left| u_{n}\right| } \rightarrow q < 1}\) wynika że istnieje takie \(\displaystyle{ N}\) od którego spełniona jest nierówność
\(\displaystyle{ q-\epsilon \le \sqrt[n]{\left| u_{n}\right| } \le q+\epsilon}\)
Podnosząc ją stronami do potęgi \(\displaystyle{ n}\) dostaniemy
\(\displaystyle{ \left( q-\epsilon\right)^n \le \left| u_{n}\right| \le \left( q+\epsilon\right)^n}\)
przechodząc z \(\displaystyle{ n \rightarrow \infty}\) i powołując się na twierdzenie o trzech ciągach dostaniemy że
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty }\left| u_{n}\right|=0}\)
co biorąc pod uwagę ciągłość \(\displaystyle{ \left| \cdot \right|}\) daje tezę.
\(\displaystyle{ q-\epsilon \le \sqrt[n]{\left| u_{n}\right| } \le q+\epsilon}\)
Podnosząc ją stronami do potęgi \(\displaystyle{ n}\) dostaniemy
\(\displaystyle{ \left( q-\epsilon\right)^n \le \left| u_{n}\right| \le \left( q+\epsilon\right)^n}\)
przechodząc z \(\displaystyle{ n \rightarrow \infty}\) i powołując się na twierdzenie o trzech ciągach dostaniemy że
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty }\left| u_{n}\right|=0}\)
co biorąc pod uwagę ciągłość \(\displaystyle{ \left| \cdot \right|}\) daje tezę.
-
- Użytkownik
- Posty: 19200
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 3247 razy
Re: Okazać, że jeżeli pewien ciąg dąży do q < 1 to inny ciąg
Prawie dobrze. Brakuje dość oczywistej uwagi, że możemy wybrać \(\displaystyle{ \epsilon}\)
tak, aby \(\displaystyle{ q+\epsilon<1}\)
tak, aby \(\displaystyle{ q+\epsilon<1}\)
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 3146
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 1070 razy
Re: Okazać, że jeżeli pewien ciąg dąży do q < 1 to inny ciąg
Uznałem ją za wystarczająco oczywistą. Niemniej jednak jest to kluczowe spostrzeżenie i rzeczywiście wypada o nim wspomnieć. Dziękuję a4karo.