Co można powiedzieć o rzędzie tej podgrupy z tw. Lagrange'a
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 18 wrz 2012, o 08:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Quillrabe
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 1 raz
Co można powiedzieć o rzędzie tej podgrupy z tw. Lagrange'a
Załóżmy, że grupa \(\displaystyle{ G}\) rzędu \(\displaystyle{ 250}\) ma element \(\displaystyle{ a}\) rzędu \(\displaystyle{ 25}\) i element \(\displaystyle{ b}\) rzędu \(\displaystyle{ 10}\). Weźmy podgrupę \(\displaystyle{ \langle a, b\rangle}\) wygenerowaną przez \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\).
Co można wywnioskować z twierdzenia Lagrange'a o rzędzie tej podgrupy?
Z tego twierdzenia mogę powiedzieć, że rząd podgrupy \(\displaystyle{ \langle a, b\rangle}\) jest dzielnikiem \(\displaystyle{ 250}\) (rzędu grupy \(\displaystyle{ G}\)).
Nie wiem co dalej czyli jak wykorzystać informację, że \(\displaystyle{ a}\) ma rząd \(\displaystyle{ 25}\), a \(\displaystyle{ b}\) ma rząd \(\displaystyle{ 10}\). Proszę o pomoc.
Co można wywnioskować z twierdzenia Lagrange'a o rzędzie tej podgrupy?
Z tego twierdzenia mogę powiedzieć, że rząd podgrupy \(\displaystyle{ \langle a, b\rangle}\) jest dzielnikiem \(\displaystyle{ 250}\) (rzędu grupy \(\displaystyle{ G}\)).
Nie wiem co dalej czyli jak wykorzystać informację, że \(\displaystyle{ a}\) ma rząd \(\displaystyle{ 25}\), a \(\displaystyle{ b}\) ma rząd \(\displaystyle{ 10}\). Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 9 lis 2017, o 13:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 18 wrz 2012, o 08:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Quillrabe
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 1 raz
Co można powiedzieć o rzędzie tej podgrupy z tw. Lagrange'a
Ok wiem, że \(\displaystyle{ 50|250}\) oraz \(\displaystyle{ 250|250}\). Ale proszę o jakieś słowo wyjaśnienia dlaczego tylko te liczby. I dlaczego może mieć rząd 50 tylko jeśli jest abelowa?
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Co można powiedzieć o rzędzie tej podgrupy z tw. Lagrange'a
A jakie jeszcze masz opcje?Ok wiem, że 50|250 oraz 250|250. Ale proszę o jakieś słowo wyjaśnienia dlaczego tylko te liczby
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 18 wrz 2012, o 08:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Quillrabe
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 1 raz
Co można powiedzieć o rzędzie tej podgrupy z tw. Lagrange'a
\(\displaystyle{ 25}\) też dzieli \(\displaystyle{ 250}\). Dlatego poprosiłem o słowo komentarza do tego.leg14 pisze:A jakie jeszcze masz opcje?
Ostatnio zmieniony 9 lis 2017, o 13:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 18 wrz 2012, o 08:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Quillrabe
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 1 raz
Co można powiedzieć o rzędzie tej podgrupy z tw. Lagrange'a
No dobra, wiem że \(\displaystyle{ b}\) ma rząd \(\displaystyle{ 10}\) bo to jest bezpośrednio w zadaniu podane i \(\displaystyle{ 10\nmid 25}\). Ale jest też polecenie "Co można wywnioskować z twierdzenia Lagrange'a o rzędzie tej podgrupy?" Skoro rząd podgrupy dzieli rząd grupy to wiem, że kandydatami są wszystkie dodatnie dzielniki \(\displaystyle{ 250}\) czyli
I co ma tutaj abelowość do tego zadania, tego nie rozumiem już w ogóle.
\(\displaystyle{ 1, 2, 5, 10, 25, 50, 125, 250}\).
A teraz chodzi mi tylko o wytłumaczenie dlaczego tylko te dwa: \(\displaystyle{ 50}\) i \(\displaystyle{ 250}\). Wiem, że to ma jakiś związek z rzędami elementów \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\). \(\displaystyle{ a|50}\) i \(\displaystyle{ b|50}\) oraz \(\displaystyle{ a|250}\) i \(\displaystyle{ b|250}\). Ale tylko proszę o jakieś słowo wytłumaczenia. Dlaczego nie mogą to być wszystkie wielokrotności \(\displaystyle{ a}\) łącznie z wszystkimi wielokrotnościami \(\displaystyle{ b}\) (ale nie większe od \(\displaystyle{ 250}\) i które dzielą \(\displaystyle{ 250}\))? Czyli\(\displaystyle{ \{25, 50, 250\} \cup \{10, 50, 250\} = \{10, 25, 50, 250\}}\)
--- Edit: ---I co ma tutaj abelowość do tego zadania, tego nie rozumiem już w ogóle.
Ostatnio zmieniony 9 lis 2017, o 13:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 4 razy.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Co można powiedzieć o rzędzie tej podgrupy z tw. Lagrange'a
[quote]I co ma tutaj abelowość do tego zadania, tego nie rozumiem już w ogóle.[/quote]
Nic nie ma. tzn. da się chyba pokazać, że jeśli nie jest abelowa, to ten rząd jest równy \(\displaystyle{ 250}\). Ale, że nie wiemy , czy jets abelowa, czy nie, to satysfakcjonuje nas odpowiedź \(\displaystyle{ 50 \vee 250}\)
[quote]No dobra, wiem że \(\displaystyle{ b}\) ma rząd \(\displaystyle{ 10}\) bo to jest bezpośrednio w zadaniu podane i \(\displaystyle{ 10\nmid 25}\).[/quote]
Z twierdzenia Lagrange;a wiesz, że rząd elementu dzieli rząd grupy (podgrupa jest grupą ). Czyli masz sprzeczność i rząd tej podgrupy nie może być równy 25. Analogiczne rozumowanei stosujesz dla innych mozliwych rzędów.
Albo jeszcze dosadniej
\(\displaystyle{ \left\langle b\right\rangle}\) jest podgrupą \(\displaystyle{ \left\langle a,b\right\rangle}\) i aplikujesz twierdzenie Lagrange'a.
[quote] Dlaczego nie mogą to być wszystkie wielokrotności \(\displaystyle{ a}\) łącznie z wszystkimi wielokrotnościami \(\displaystyle{ b}\) (ale nie większe od \(\displaystyle{ 250}\) i które dzielą \(\displaystyle{ 250}\))? Czyli
\(\displaystyle{ \{25, 50, 250\} \cup \{10, 50, 250\} = \{10, 25, 50, 250\}}\)[/quote]
Nie rozumiem
Nic nie ma. tzn. da się chyba pokazać, że jeśli nie jest abelowa, to ten rząd jest równy \(\displaystyle{ 250}\). Ale, że nie wiemy , czy jets abelowa, czy nie, to satysfakcjonuje nas odpowiedź \(\displaystyle{ 50 \vee 250}\)
[quote]No dobra, wiem że \(\displaystyle{ b}\) ma rząd \(\displaystyle{ 10}\) bo to jest bezpośrednio w zadaniu podane i \(\displaystyle{ 10\nmid 25}\).[/quote]
Z twierdzenia Lagrange;a wiesz, że rząd elementu dzieli rząd grupy (podgrupa jest grupą ). Czyli masz sprzeczność i rząd tej podgrupy nie może być równy 25. Analogiczne rozumowanei stosujesz dla innych mozliwych rzędów.
Albo jeszcze dosadniej
\(\displaystyle{ \left\langle b\right\rangle}\) jest podgrupą \(\displaystyle{ \left\langle a,b\right\rangle}\) i aplikujesz twierdzenie Lagrange'a.
[quote] Dlaczego nie mogą to być wszystkie wielokrotności \(\displaystyle{ a}\) łącznie z wszystkimi wielokrotnościami \(\displaystyle{ b}\) (ale nie większe od \(\displaystyle{ 250}\) i które dzielą \(\displaystyle{ 250}\))? Czyli
\(\displaystyle{ \{25, 50, 250\} \cup \{10, 50, 250\} = \{10, 25, 50, 250\}}\)[/quote]
Nie rozumiem
Ostatnio zmieniony 9 lis 2017, o 13:46 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 18 wrz 2012, o 08:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Quillrabe
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 1 raz
Co można powiedzieć o rzędzie tej podgrupy z tw. Lagrange'a
Ok zrobiłem jak radziłeś. Najpierw \(\displaystyle{ |a| | |\langle a, b\rangle|}\), \(\displaystyle{ |b| | |\langle a, b\rangle|}\) i musi być też, że \(\displaystyle{ |\langle a, b\rangle| | |G|}\). To rozumiem, te własności spełniają tylko dwie liczby: \(\displaystyle{ 50}\) i \(\displaystyle{ 250}\).
Tylko małe pytanko na koniec. Dlaczego odpowiedzią są właśnie dwie liczby a nie jedna? Czy to nie powinna być jedna liczba zdeterminowana przez rzędy elementów \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\)? Ich rząd jest ustalony, podobnie jak rząd grupy \(\displaystyle{ G}\). Czyli jeśli utworzę grupę generowaną przez te elementy to raz będę mógł powiedzieć, że grupa \(\displaystyle{ \langle a, b\rangle}\) ma rząd \(\displaystyle{ 50}\) a innym razem zmieni się na \(\displaystyle{ 250}\)? Trochę to dla mnie dziwne. Chociaż, to, że mogą to być tylko te dwie liczby to już rozumiem
Tylko małe pytanko na koniec. Dlaczego odpowiedzią są właśnie dwie liczby a nie jedna? Czy to nie powinna być jedna liczba zdeterminowana przez rzędy elementów \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\)? Ich rząd jest ustalony, podobnie jak rząd grupy \(\displaystyle{ G}\). Czyli jeśli utworzę grupę generowaną przez te elementy to raz będę mógł powiedzieć, że grupa \(\displaystyle{ \langle a, b\rangle}\) ma rząd \(\displaystyle{ 50}\) a innym razem zmieni się na \(\displaystyle{ 250}\)? Trochę to dla mnie dziwne. Chociaż, to, że mogą to być tylko te dwie liczby to już rozumiem
Ostatnio zmieniony 9 lis 2017, o 13:50 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 9419
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 2071 razy
Co można powiedzieć o rzędzie tej podgrupy z tw. Lagrange'a
Dla ustalonych \(\displaystyle{ a, b \in G}\) rząd \(\displaystyle{ \left< a, b \right>}\) może być tylko jeden. Ale nie wiemy, jakie one są, a podane założenia nie wystarczają, żeby wykluczyć wszystkie możliwości poza jedną. To tak, jakby polecenie brzmiało: dana jest liczba \(\displaystyle{ x \in \RR,}\) taka że \(\displaystyle{ x^2 = 9.}\) Co można powiedzieć o \(\displaystyle{ x}\)? Tylko tyle, że \(\displaystyle{ x = 3}\) lub \(\displaystyle{ x = -3,}\) i oba przypadki są możliwe.
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 18 wrz 2012, o 08:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Quillrabe
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 1 raz