Odwzorowanie Tysięczne i jego konsekwencje dla Cantora
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 17 wrz 2009, o 08:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 2 razy
Odwzorowanie Tysięczne i jego konsekwencje dla Cantora
Bijekcja pomiędzy zbiorem liczb naturalnych a zbiorem wszystkich tekstów OT, w tym tekstów matematycznych, oraz konsekwencje dla algorytmu diagonalnego Cantora.
wstęp
Oprócz powszechnie używanych systemów numerycznych, takich jak binarny, dziesiętny lub szesnastkowy, możemy użyć systemu z tysięczną podstawą. Poniżej, w linku, prezentuję tabelę podstawień dla pierwszych 1000 liczb naturalnych.
https://xn--myl-dza.com.pl/pl/n/6
Kolejnym liczbom naturalnym odpowiednio przyporządkowane zostają cyfry dziesiętne, znaki interpunkcyjne, alfabet łaciński, grecki, hebrajski i rosyjski. Ponadto znajdują się tu także znaki, jakimi zwykle posługują się matematycy, co pozwala, podobnie jak w LaTeX, napisać dowolny tekst matematyczny. A powyżej liczb 487 (do 999) można nadal dodawać inne znaki, których nie uwzględniłem w tabeli i które możecie uznać za potrzebne.
Pozwala to ustalić bijekcję pomiędzy zbiorem liczb naturalnych a zbiorem wszystkich tekstów zapisanych za pomocą tych symboli w postaci funkcji OT. (Teksty w językach azjatyckich można tłumaczyć na język angielski). Wśród tych tekstów znajdą się również te, które w całkowicie jednoznaczny sposób określą liczby rzeczywiste.
ROZUMOWANIE AB
Czy przepis (czyli: algorytm, wzór matematyczny, formuła lub tekst lub coś jeszcze innego, ale zapisanego na papierze, dysku, w e-mailu itp.) pozwalający wygenerować dowolną ilość cyfr rozwinięcia dziesiętnego liczby rzeczywistej w sposób całkowicie jednoznaczny możemy uważać za sposób zapisu tej liczby?
Jeśli: tak -> przejdź dalej;
jeśli nie-> metoda przekątniowa nie tworzy liczby rzeczywistej, bo tak jest zapisana:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Metoda_przek%C4%85tniowa
2. Czy dla utworzonego dowolnego, lecz w danym przypadku konkretnego uporządkowania, liczb rzeczywistych przekątniowa metoda Cantora ma z założenia generować liczbę rzeczywistą z dowolnie długim rozwinięciem dziesiętnym?
Jeśli: tak -> przejdź dalej i zwróć uwagę na twierdzenie poniżej i dowód zaprzeczający powyższej tezie;
jeśli nie -> metoda nie generuje liczby rzeczywistej, więc nie tworzy niczego nowego w zbiorze liczb rzeczywistych.
3. Pytania nieomalże retoryczne, ale muszą być zadane:
Czy liczby naturalne istnieją niezależnie od naszej wiedzy, osiągnięć i odkryć? Czy możemy znaleźć (odkryć) jakąś nową liczbę naturalną, której wcześniej nie było w porządku liczb naturalnych?
4. Wprowadzone Odwzorowanie Tysięczne OT, będące bijekcją pomiędzy zbiorem liczb naturalnych a zbiorem wszystkich tekstów prowadzi w konsekwencji do pk5:
5. Dla dowolnego algorytmu Cantora: istnieje takie \(\displaystyle{ n_c \in \NN}\), że \(\displaystyle{ OT(n_c)=}\) algorytm Cantora
Tw: algorytm Cantora nie generuje liczby rzeczywistej
Dw: z uporządkowanego ciągu tekstów kolejno generowanych z OT ( dla kolejnych liczb naturalnych) do naszego nowo tworzonego ciągu \(\displaystyle{ b_n}\) wybieramy tylko takie, które spełniają następujące warunki:
a- Jeśli tekst pozwala wygenerować dowolną ilość cyfr rozwinięcia dziesiętnego może znaleźć się w ciągu \(\displaystyle{ b_n}\) pod warunkiem spełnienia pk b, uzupełnionego pk c:
b- Liczba prezentowana przez tekst jest zawarta w przedziale otwartym \(\displaystyle{ (0; 1)}\)
c- Jeśli liczba posiada skończone rozwinięcie dziesiętne przekształcamy ją w rozwinięcie nieskończone przez dopisanie zer
W konsekwencji wiele tekstów zostanie odrzuconych , jako nie spełniających pk a i b, zaś tekst będący algorytmem Cantora uzyska liczbę porządkową k, która spełnia nierówność:
\(\displaystyle{ 0<k<n_c}\)
Nie potrzebujemy zajmować się w tej chwili liczbami z ciągu \(\displaystyle{ b_n}\) o numerach porządkowych mniejszych od \(\displaystyle{ k}\), bo to dość trywialne i niezmieniające sedna dowodu. Przejdźmy do \(\displaystyle{ k}\), zakładając, że wszystkie wcześniej występujące liczby generowały kolejne cyfry wg algorytmu Cantora.
Zgodnie z procedurą zapisaną w algorytmie Cantora, należy zmienić \(\displaystyle{ k}\)-tą cyfrę rozwinięcia dziesiętnego \(\displaystyle{ k}\)-tej liczby w ciągu tworzonych cyfr na inną, a to jest niemożliwe ponieważ nie ma tam żadnej cyfry! Zadanie zmiany jest niewykonalne z powodu odwołania się do samego siebie, czyli jest zadaniem autoreferencyjnym. I z tego powodu tekst odpowiadający liczbie naturalnej \(\displaystyle{ n_c}\), jako \(\displaystyle{ OT(n_c)}\), nazwany algorytmem Cantora, nie generuje dowolnej ilości cyfr rozwinięcia dziesiętnego i nie może być, zgodnie z pk 1, zaliczony do liczb rzeczywistych i umieszczony na \(\displaystyle{ k}\)-tej pozycji w ciągu \(\displaystyle{ b_n}\). cbdo
Po odrzuceniu tekstu algorytmu Cantora, jako niegenerującego jakiejkolwiek liczby, możemy kontynuować tworzenie naszego ciągu \(\displaystyle{ b_n}\), analizując teksty odpowiadające liczbom naturalnym większym od \(\displaystyle{ n_c}\), ale nie możemy zaśpiewać: " Polacy, nic się nie stało" i użyć odrzuconego wcześniej algorytmu Cantora do stworzenia nowej, nieznanej nikomu do tej pory liczby i w dodatku nieznajdującej się w tworzonym przez nas ciągu.
Mogę też się założyć o 1000zł, że nikt mi nie poda żadnej liczby rzeczywistej z tego przedziału, która nie byłaby umieszczona w tworzonym przeze mnie ciągu!
wstęp
Oprócz powszechnie używanych systemów numerycznych, takich jak binarny, dziesiętny lub szesnastkowy, możemy użyć systemu z tysięczną podstawą. Poniżej, w linku, prezentuję tabelę podstawień dla pierwszych 1000 liczb naturalnych.
https://xn--myl-dza.com.pl/pl/n/6
Kolejnym liczbom naturalnym odpowiednio przyporządkowane zostają cyfry dziesiętne, znaki interpunkcyjne, alfabet łaciński, grecki, hebrajski i rosyjski. Ponadto znajdują się tu także znaki, jakimi zwykle posługują się matematycy, co pozwala, podobnie jak w LaTeX, napisać dowolny tekst matematyczny. A powyżej liczb 487 (do 999) można nadal dodawać inne znaki, których nie uwzględniłem w tabeli i które możecie uznać za potrzebne.
Pozwala to ustalić bijekcję pomiędzy zbiorem liczb naturalnych a zbiorem wszystkich tekstów zapisanych za pomocą tych symboli w postaci funkcji OT. (Teksty w językach azjatyckich można tłumaczyć na język angielski). Wśród tych tekstów znajdą się również te, które w całkowicie jednoznaczny sposób określą liczby rzeczywiste.
ROZUMOWANIE AB
Czy przepis (czyli: algorytm, wzór matematyczny, formuła lub tekst lub coś jeszcze innego, ale zapisanego na papierze, dysku, w e-mailu itp.) pozwalający wygenerować dowolną ilość cyfr rozwinięcia dziesiętnego liczby rzeczywistej w sposób całkowicie jednoznaczny możemy uważać za sposób zapisu tej liczby?
Jeśli: tak -> przejdź dalej;
jeśli nie-> metoda przekątniowa nie tworzy liczby rzeczywistej, bo tak jest zapisana:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Metoda_przek%C4%85tniowa
2. Czy dla utworzonego dowolnego, lecz w danym przypadku konkretnego uporządkowania, liczb rzeczywistych przekątniowa metoda Cantora ma z założenia generować liczbę rzeczywistą z dowolnie długim rozwinięciem dziesiętnym?
Jeśli: tak -> przejdź dalej i zwróć uwagę na twierdzenie poniżej i dowód zaprzeczający powyższej tezie;
jeśli nie -> metoda nie generuje liczby rzeczywistej, więc nie tworzy niczego nowego w zbiorze liczb rzeczywistych.
3. Pytania nieomalże retoryczne, ale muszą być zadane:
Czy liczby naturalne istnieją niezależnie od naszej wiedzy, osiągnięć i odkryć? Czy możemy znaleźć (odkryć) jakąś nową liczbę naturalną, której wcześniej nie było w porządku liczb naturalnych?
4. Wprowadzone Odwzorowanie Tysięczne OT, będące bijekcją pomiędzy zbiorem liczb naturalnych a zbiorem wszystkich tekstów prowadzi w konsekwencji do pk5:
5. Dla dowolnego algorytmu Cantora: istnieje takie \(\displaystyle{ n_c \in \NN}\), że \(\displaystyle{ OT(n_c)=}\) algorytm Cantora
Tw: algorytm Cantora nie generuje liczby rzeczywistej
Dw: z uporządkowanego ciągu tekstów kolejno generowanych z OT ( dla kolejnych liczb naturalnych) do naszego nowo tworzonego ciągu \(\displaystyle{ b_n}\) wybieramy tylko takie, które spełniają następujące warunki:
a- Jeśli tekst pozwala wygenerować dowolną ilość cyfr rozwinięcia dziesiętnego może znaleźć się w ciągu \(\displaystyle{ b_n}\) pod warunkiem spełnienia pk b, uzupełnionego pk c:
b- Liczba prezentowana przez tekst jest zawarta w przedziale otwartym \(\displaystyle{ (0; 1)}\)
c- Jeśli liczba posiada skończone rozwinięcie dziesiętne przekształcamy ją w rozwinięcie nieskończone przez dopisanie zer
W konsekwencji wiele tekstów zostanie odrzuconych , jako nie spełniających pk a i b, zaś tekst będący algorytmem Cantora uzyska liczbę porządkową k, która spełnia nierówność:
\(\displaystyle{ 0<k<n_c}\)
Nie potrzebujemy zajmować się w tej chwili liczbami z ciągu \(\displaystyle{ b_n}\) o numerach porządkowych mniejszych od \(\displaystyle{ k}\), bo to dość trywialne i niezmieniające sedna dowodu. Przejdźmy do \(\displaystyle{ k}\), zakładając, że wszystkie wcześniej występujące liczby generowały kolejne cyfry wg algorytmu Cantora.
Zgodnie z procedurą zapisaną w algorytmie Cantora, należy zmienić \(\displaystyle{ k}\)-tą cyfrę rozwinięcia dziesiętnego \(\displaystyle{ k}\)-tej liczby w ciągu tworzonych cyfr na inną, a to jest niemożliwe ponieważ nie ma tam żadnej cyfry! Zadanie zmiany jest niewykonalne z powodu odwołania się do samego siebie, czyli jest zadaniem autoreferencyjnym. I z tego powodu tekst odpowiadający liczbie naturalnej \(\displaystyle{ n_c}\), jako \(\displaystyle{ OT(n_c)}\), nazwany algorytmem Cantora, nie generuje dowolnej ilości cyfr rozwinięcia dziesiętnego i nie może być, zgodnie z pk 1, zaliczony do liczb rzeczywistych i umieszczony na \(\displaystyle{ k}\)-tej pozycji w ciągu \(\displaystyle{ b_n}\). cbdo
Po odrzuceniu tekstu algorytmu Cantora, jako niegenerującego jakiejkolwiek liczby, możemy kontynuować tworzenie naszego ciągu \(\displaystyle{ b_n}\), analizując teksty odpowiadające liczbom naturalnym większym od \(\displaystyle{ n_c}\), ale nie możemy zaśpiewać: " Polacy, nic się nie stało" i użyć odrzuconego wcześniej algorytmu Cantora do stworzenia nowej, nieznanej nikomu do tej pory liczby i w dodatku nieznajdującej się w tworzonym przez nas ciągu.
Mogę też się założyć o 1000zł, że nikt mi nie poda żadnej liczby rzeczywistej z tego przedziału, która nie byłaby umieszczona w tworzonym przeze mnie ciągu!
Ostatnio zmieniony 9 lis 2017, o 01:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Używaj normalnego rozmiaru czcionki.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Używaj normalnego rozmiaru czcionki.
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Odwzorowanie Tysięczne i jego konsekwencje dla Cantora
Nie. Ma generować liczbę rzeczywistą ,która nie należy do zbioru liczb, który Ty nazywasz "uporządkowaniem". Nie obchodzi nas, czy ta liczba ma skończone, czy nieskończone rozwinięcie dziesiętne.Czy dla utworzonego dowolnego, lecz w danym przypadku konkretnego uporządkowania, liczb rzeczywistych przekątniowa metoda Cantora ma z założenia generować liczbę rzeczywistą z dowolnie długim rozwinięciem dziesiętnym?
Nie, ale możemy odkryć ODWZOROWANIE TYSIECZNECzy liczby naturalne istnieją niezależnie od naszej wiedzy, osiągnięć i odkryć? Czy możemy znaleźć (odkryć) jakąś nową liczbę naturalną, której wcześniej nie było w porządku liczb naturalnych?
W jakim sensie? Co rozumiesz przez skończony ciąg znaków, będący algorytmem Cantora?5. Dla dowolnego algorytmu Cantora: istnieje takie nc in N, że OT(nc)= algorytm Cantora
Podasz przykład takeigo tekstu?Jeśli tekst pozwala wygenerować dowolną ilość cyfr rozwinięcia dziesiętnego może znaleźć się w ciągu bn pod warunkiem spełnienia pk b, uzupełnionego pk c:
Jak interpreetować tekst \(\displaystyle{ kaszanakaszanakaszana}\)?
Rozwinięcia dzieśietnego jakiej liczby? Jakieś dowolnej z przedziału \(\displaystyle{ (0,1)}\) dobrze rozumiem?
Jak wygląda ten tekst?tekst będący algorytmem Cantora uzyska liczbę porządkową k, która spełnia nierówność:
Dlaczego możemy tak założyć?Przejdźmy do k, zakładając, że wszystkie wcześniej występujące liczby generowały kolejne cyfry wg algorytmu Cantora.
Przecież to nie prawda. Przed Cantorem na pewno będzie jakiś bełkot .
Dla mnei to jest bełkotZgodnie z procedurą zapisaną w algorytmie Cantora, należy zmienić k- tą cyfrę rozwinięcia dziesiętnego k-tej liczby w ciągu tworzonych cyfr na inną, a to jest niemożliwe ponieważ nie ma tam żadnej cyfry! Zadanie zmiany jest niewykonalne z powodu odwołania się do samego siebie, czyli jest zadaniem autoreferencyjnym. I z tego powodu tekst odpowiadający liczbie naturalnej nc, jako OT(nc), nazwany algorytmem Cantora, nie generuje dowolnej ilości cyfr rozwinięcia dziesiętnego i nie może być, zgodnie z pk 1, zaliczony do liczb rzeczywistych i umieszczony na k-tej pozycji w ciągu bn. cbdo
Spróbuję (strzał w ciemno)- \(\displaystyle{ \pi/4}\). Pokaż, gdzie ona leży w Twoim ciągu.Mogę też się założyć o 1000zł, że nikt mi nie poda żadnej liczby rzeczywistej z tego przedziału, która nie byłaby umieszczona w tworzonym przeze mnie ciągu!
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 17 wrz 2009, o 08:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 2 razy
Odwzorowanie Tysięczne i jego konsekwencje dla Cantora
1.ciąg rozpocznę od liczby naturalnej \(\displaystyle{ n_c=166\ 071\ 003}\) - dla tej liczby \(\displaystyle{ OT(n_c)=\frac{\pi }{3}}\)
na 2 pozycji \(\displaystyle{ n_c=166\ 071\ 004}\) - dla tej liczby \(\displaystyle{ OT(n_c)=\frac{\pi}{4}}\)
na 3pozycji \(\displaystyle{ n_c=166\ 071\ 005}\) - dla tej liczby \(\displaystyle{ OT(n_c)=\frac{\pi}{5}}\)
itd
na 2 pozycji \(\displaystyle{ n_c=166\ 071\ 004}\) - dla tej liczby \(\displaystyle{ OT(n_c)=\frac{\pi}{4}}\)
na 3pozycji \(\displaystyle{ n_c=166\ 071\ 005}\) - dla tej liczby \(\displaystyle{ OT(n_c)=\frac{\pi}{5}}\)
itd
Ostatnio zmieniony 9 lis 2017, o 01:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 17 wrz 2009, o 08:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 2 razy
Odwzorowanie Tysięczne i jego konsekwencje dla Cantora
Odwzorowanie Tysięczne, czyli bijekcja pomiędzy zbiorem liczb naturalnych a zbiorem wszystkich tekstów, przekształca naturalne argumenty w odpowiadające im teksty. Wśród tych tekstów znajdują się także teksty matematyczne, a w nich z kolei teksty, czy jak wolisz napisy, reprezentujące liczby. Proszę zwrócić uwagę, że nawet pisząc np:leg14
Tytuł: Odwzorowanie Tysięczne i jego konsekwencje dla Cantora Odpowiedz z cytatem
W jaki msensie te równości? W sensie napisów? Czy w sensie liczb?
\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) tworzymy tylko pewien napis składający się z kilku znaków, zaś później matematycy interpretują go dopiero jako pewien ułamek będący liczbą.
Zapis dziesiętny tej samej liczby ułamkowej powinien być taki:
\(\displaystyle{ 0,6666(6)...}\),
bo podobny \(\displaystyle{ 0,6666...}\)mówiłby tylko, że liczba z nieskończonym zapisem dziesiętnym jest w przybliżeniu równa ułamkowi dwóch trzecich , zaś np zapis:
\(\displaystyle{ 3,14...}\), że jest to liczba o nieskończonym rozwinięciu dziesiętnym, w przybliżeniu równa ludolfinie, ale niekoniecznie równa \(\displaystyle{ \pi}\).
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Odwzorowanie Tysięczne i jego konsekwencje dla Cantora
To w jaki sposób napis \(\displaystyle{ \pi/4}\) pozwala Ci wygenerować rozwinięcie dziesiętne liczby \(\displaystyle{ \pi/4}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 17 wrz 2009, o 08:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 2 razy
Odwzorowanie Tysięczne i jego konsekwencje dla Cantora
Sam napis postaci \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4}}\) na pewno nie wygeneruje nieskończonego rozwinięcia dziesiętnego tego ułamka. Ale i Ty pisząc ten sam tekst miałeś na myśli taką właśnie liczbę, choć bezpośrednio nie generującą kolejnych cyfr. Oboje, chcąc być szybko komunikatywnymi, stosujemy skróty w postaci symboli. Czyli ćwiartkę liczby \(\displaystyle{ \pi}\). Jeśli Ty twierdzisz, że ten zapis przedstawia konkretną liczbę, to przecież oboje możemy ją wyliczyć stosując odpowiednie formuły pozwalające precyzyjnie wyliczać kolejne cyfry rozwinięcia dziesiętnego, co zresztą akurat w tym przypadku jest stosunkowo proste (cytat z Wikipedii):
\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4}=4arctan \frac{1}{5}-arctan \frac{1}{239}}\)
Proszę zwrócić jednak uwagę na coś innego: jeśli Ty podajesz zapis jakiej liczby w postaci symbolicznej i chcesz by inni pod tym zapisem rozumieli konkretną liczbę a symbol przez Ciebie wymyślony to np \(\displaystyle{ \beta}\), to nie dojdziesz z nikim do porozumienia, jeśli nie powiesz, jak można ją właśnie precyzyjnie obliczyć.
\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4}=4arctan \frac{1}{5}-arctan \frac{1}{239}}\)
Proszę zwrócić jednak uwagę na coś innego: jeśli Ty podajesz zapis jakiej liczby w postaci symbolicznej i chcesz by inni pod tym zapisem rozumieli konkretną liczbę a symbol przez Ciebie wymyślony to np \(\displaystyle{ \beta}\), to nie dojdziesz z nikim do porozumienia, jeśli nie powiesz, jak można ją właśnie precyzyjnie obliczyć.
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Re: Odwzorowanie Tysięczne i jego konsekwencje dla Cantora
Powiedziales, ze do \(\displaystyle{ b_n}\) bierzesz dowolne teksty, ktore powzwalaja wygenerowac
Pokaż mi jak zapisujesz algorytm Cantora przy pomocy skonczonej liczby znakow.
. No to pytam jak tekst \(\displaystyle{ \pi/4}\) pozwala Ci wygenerowac dowolna ilosc cyfr rozwiniecia dziesietnego pi/4? (na priv podam Ci number konta słońce)Jeśli tekst pozwala wygenerować dowolną ilość cyfr rozwinięcia dziesiętnego
Dlaczego?Zgodnie z procedurą zapisaną w algorytmie Cantora, należy zmienić k-tą cyfrę rozwinięcia dziesiętnego k-tej liczby w ciągu tworzonych cyfr na inną, a to jest niemożliwe ponieważ nie ma tam żadnej cyfry!
Pokaż mi jak zapisujesz algorytm Cantora przy pomocy skonczonej liczby znakow.
Dlaczego niby mozesz tak zalozyć?Przejdźmy do k, zakładając, że wszystkie wcześniej występujące liczby generowały kolejne cyfry wg algorytmu Cantora.
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 17 wrz 2009, o 08:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 2 razy
Re: Odwzorowanie Tysięczne i jego konsekwencje dla Cantora
Algorytm zapisany skończoną ilością znaków na Wikipedii:https://pl.wikipedia.org/wiki/Metoda_przek%C4%85tniowa