Teoria sygnałów - telekomunikacja.
-
- Użytkownik
- Posty: 369
- Rejestracja: 9 paź 2013, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 50 razy
Teoria sygnałów - telekomunikacja.
Sygnał o mocy \(\displaystyle{ 1 W}\) podano na wejście kanału telekomunikacyjnego o tłumieniu \(\displaystyle{ 3 dB}\).
Ile będzie równa moc sygnału na wyjściu?
Czy aby policzyć to zadanie, trzeba znać jakieś specjalne twierdzenie, pomoże ktos?
Z góry dziękuję
Ile będzie równa moc sygnału na wyjściu?
Czy aby policzyć to zadanie, trzeba znać jakieś specjalne twierdzenie, pomoże ktos?
Z góry dziękuję
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 3141
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 1068 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 6591
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 1426 razy
Teoria sygnałów - telekomunikacja.
Tłumienność dla mocy sygnału telekomunikacyjnego:
\(\displaystyle{ \sigma = 10 \log\left (\frac{P}{P_{0}}\right)}\) (1)
Proszę wyznaczyć z równania (1) wielkość mocy \(\displaystyle{ P,}\) podstawiając \(\displaystyle{ \sigma = 3dB, \ \ P_{0} = 1W.}\)
\(\displaystyle{ \sigma = 10 \log\left (\frac{P}{P_{0}}\right)}\) (1)
Proszę wyznaczyć z równania (1) wielkość mocy \(\displaystyle{ P,}\) podstawiając \(\displaystyle{ \sigma = 3dB, \ \ P_{0} = 1W.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 369
- Rejestracja: 9 paź 2013, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 50 razy
Re: Teoria sygnałów - telekomunikacja.
Wyszło mi \(\displaystyle{ 10^{ \frac{3}{10} } [W] \approx 2 [W]}\). Czy to poprawny wynik?