Miejsce zerowe
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 14 mar 2017, o 19:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: daleko
- Podziękował: 4 razy
Miejsce zerowe
Jak wyliczyc z tego miejsce zerowe \(\displaystyle{ 3^{x+1}=2}\) ? Podobno to logarytmem się liczy
Ostatnio zmieniony 9 lis 2017, o 11:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
- xxDorianxx
- Użytkownik
- Posty: 413
- Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 22 razy
Miejsce zerowe
tak logarytmem.Weźmy logarytm obu stron,
\(\displaystyle{ \log _{3}\left( 3 ^{x+1} \right)=\log _{3}2}\) z tego otrzymujemy
\(\displaystyle{ x+1=\log _{3}2}\) zatem,
\(\displaystyle{ x=\log _{3}2-1}\)
\(\displaystyle{ \log _{3}\left( 3 ^{x+1} \right)=\log _{3}2}\) z tego otrzymujemy
\(\displaystyle{ x+1=\log _{3}2}\) zatem,
\(\displaystyle{ x=\log _{3}2-1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 14 mar 2017, o 19:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: daleko
- Podziękował: 4 razy
Miejsce zerowe
I wtedy jako miejsce zerowe zapisujemy ten logarytm który zapisałeś?Czy z tego da się jeszcze wyliczyć coś?
- xxDorianxx
- Użytkownik
- Posty: 413
- Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 22 razy
Miejsce zerowe
piasek101, to jest bardzo ważne,miałem o tym wspomnieć musiało mi uniknąć.Funkcja wykladnicza nie ma miejsc zerowych wystarczy popatrzyc np sobie na wykres.
-
- Użytkownik
- Posty: 23223
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3180 razy
Miejsce zerowe
Nie o to chodzi - to nie jest funkcja.xxDorianxx pisze:piasek101, to jest bardzo ważne,miałem o tym wspomnieć musiało mi uniknąć.Funkcja wykladnicza nie ma miejsc zerowych wystarczy popatrzyc np sobie na wykres.
- xxDorianxx
- Użytkownik
- Posty: 413
- Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 22 razy
Miejsce zerowe
Rygorystycznie napisalem.To nie funkcja Ale na przyszłość chcialem powiedzieć.My bad ://
-
- Użytkownik
- Posty: 2593
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 363 razy
Miejsce zerowe
To powiedz, Kiniu, ile to jest? Ze względów praktycznych lepiej operować logarytmem dziesiętnym - wystarczą wtedy tablice matematyczne.kinia7 pisze:Nie ma potrzeby. Ale jeśli się uprzeć, to można tak:
\(\displaystyle{ x=\log _{3}2-1=\log_32-\log_33=\log_3\frac23}\)
O, tak:
\(\displaystyle{ \log\left( 3 ^{x+1} \right)=\log 2}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{\log 2}{\log3}-1}\)