tójkąt ostrokątny, twierdzenie sinusów i cosinusów

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
dawido000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 278
Rejestracja: 17 lut 2007, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 42 razy

tójkąt ostrokątny, twierdzenie sinusów i cosinusów

Post autor: dawido000 »

W trójkącie ostrokątnym dane są: a=2cm, b=1cm i \(\displaystyle{ sin\alpha=\frac{2\sqrt{2}}{3}}\). Oblicz c.
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

tójkąt ostrokątny, twierdzenie sinusów i cosinusów

Post autor: florek177 »

np. z jedynki trygonometrycznej oblicz cos i zastosuj tw. cosinusów.
piwne_oko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 15 wrz 2007, o 11:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pułtusk
Podziękował: 26 razy

tójkąt ostrokątny, twierdzenie sinusów i cosinusów

Post autor: piwne_oko »

szczerze mowiac mam takie samo zadanie do rozwiazanie i nie wychodzi mi zadnym sposobem. mze sie myle w obliczeniach
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

tójkąt ostrokątny, twierdzenie sinusów i cosinusów

Post autor: florek177 »

co ma nie wyjść. \(\displaystyle{ cos(\alpha) = \frac{1}{3} \,\}\) --> c = 1,915 . Wychodzi trójkąt prawie równoramienny
ODPOWIEDZ