Jednostki miary, iloczyn
-
render12
Jednostki miary, iloczyn
Witam
Takie pytanie mam.
Czy iloczyn jednostek ma jakąś fizyczną interpretację chodzi mi o to np. newton krotnie metr?
Czy interpretacja przemienności tego iloczynu ma jakiś wpływ na interpretację?
I jeszcze jedno jak interpretować metr krotnie 1 i przemienność iloczynu 1 krotnie metr to ma sens, a to pierwsze?
Jak to jest według was?
Takie pytanie mam.
Czy iloczyn jednostek ma jakąś fizyczną interpretację chodzi mi o to np. newton krotnie metr?
Czy interpretacja przemienności tego iloczynu ma jakiś wpływ na interpretację?
I jeszcze jedno jak interpretować metr krotnie 1 i przemienność iloczynu 1 krotnie metr to ma sens, a to pierwsze?
Jak to jest według was?
- AiDi
- Moderator

- Posty: 3797
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 707 razy
Jednostki miary, iloczyn
Nie wiem co masz na myśli mówiąc o "fizycznej interpretacji", ale żadnej nie wiadomo jakiej nie ma.render12 pisze: Czy iloczyn jednostek ma jakąś fizyczną interpretację chodzi mi o to np. newton krotnie metr?
Nie.Czy interpretacja przemienności tego iloczynu ma jakiś wpływ na interpretację?
A jak interpretować \(\displaystyle{ \pi\cdot\sqrt{2}}\)? Co masz na myśli pisząc "interpretować"?I jeszcze jedno jak interpretować metr krotnie 1 i przemienność iloczynu 1 krotnie metr to ma sens, a to pierwsze?
-
render12
Jednostki miary, iloczyn
Witam
Mówiąc interpretować nam na myśli praktyczny sens .
Czyli pi krotnie liczba.
Metr krotnie liczba \(\displaystyle{ m\cdot 1}\) jak interpretować praktycznie?
Mówiąc interpretować nam na myśli praktyczny sens .
Czyli pi krotnie liczba.
Metr krotnie liczba \(\displaystyle{ m\cdot 1}\) jak interpretować praktycznie?
- AiDi
- Moderator

- Posty: 3797
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 707 razy
Re: Jednostki miary, iloczyn
W takim sensie w jakim Ty chcesz to interpretować to się nie da. Jednostki to nie liczby, więc nawet nie należy oczekiwać że interpretacja "krotnościowa" się na nie w ogólności przełoży. Jedyne co się da interpretować to 'liczba razy jednostka', jako krotność wzorca miary danej wielkości fizycznej.
-
render12
Re: Jednostki miary, iloczyn
A w jakim sensie da się to interpretować? Jeżeli jednostka nie jest liczbą to jak możliwe jest wykonanie iloczynu?
- AiDi
- Moderator

- Posty: 3797
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 707 razy
Re: Jednostki miary, iloczyn
Przecież napisałem.render12 pisze:A w jakim sensie da się to interpretować?
Są różne rodzaje "iloczynów". Iloczyn liczby i jednostki jest świetnym przykładem innego iloczynu niż iloczyn liczb. Dorabianie do tego jakiejś liczbowej interpretacji na siłę to tylko strata czasu.Jeżeli jednostka nie jest liczbą to jak możliwe jest wykonanie iloczynu?
-
render12
-
kruszewski
- Użytkownik

- Posty: 6864
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Jednostki miary, iloczyn
Jednostka zerem pisał Majakowski.
Zatem 1=0 ?
W naukach mniej abstrakcyjnych niż poezja i matematyka jest termin ( jaki termin? zapłaty rachunku? stawienia się do poboru? nauki u majstra?):
analiza wymiarowa która bada poprawność wzorów fizycznych pod względem wymiarowym ( tu należy rozumieć jednostek miar).
Jednostka miary wielkości fizycznej to nie jednostka w sensie jedna sztuka czego tam. Podobnie jedność to też nie jedność rozumiana w sensie zespolenia. Tak i krok nie zawsze jest marszowym.
Stąd rada, jeżeli nie zachodzi możliwość niezrozumienia o czym jest mowa można użyć skróconej fomy nazwy, określenia pojęcia. Jeżeli zaś istnieje choćby cień wątpliwości, cień możliwości nieporozumienia należy użyć pełnej definicyjnej nazwy wielkości fizycznej i jej miary.
W.Kr.
Zatem 1=0 ?
W naukach mniej abstrakcyjnych niż poezja i matematyka jest termin ( jaki termin? zapłaty rachunku? stawienia się do poboru? nauki u majstra?):
analiza wymiarowa która bada poprawność wzorów fizycznych pod względem wymiarowym ( tu należy rozumieć jednostek miar).
Jednostka miary wielkości fizycznej to nie jednostka w sensie jedna sztuka czego tam. Podobnie jedność to też nie jedność rozumiana w sensie zespolenia. Tak i krok nie zawsze jest marszowym.
Stąd rada, jeżeli nie zachodzi możliwość niezrozumienia o czym jest mowa można użyć skróconej fomy nazwy, określenia pojęcia. Jeżeli zaś istnieje choćby cień wątpliwości, cień możliwości nieporozumienia należy użyć pełnej definicyjnej nazwy wielkości fizycznej i jej miary.
W.Kr.
Ostatnio zmieniony 28 lis 2017, o 11:53 przez kruszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
- AiDi
- Moderator

- Posty: 3797
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 707 razy
Re: Jednostki miary, iloczyn
To źle uważasz i nie rozumiesz chyba o czym prowadzisz dyskusję.render12 pisze:Ja uważam że jednostka jest liczbą jednostkową czyli jedynką.
-
render12
Jednostki miary, iloczyn
Wykonywanie iloczynu to jedno a interpretacja tego to drugie.
Wykonując iloczyn 3 * 200 zł ma sens krotnościowy. Natomiast 200 zł * 3 ty tylko wykonanie iloczynu bez możliwej sensownej interpretacji, która sprowadzi się do iloczynu krotności liczby i złotówki.
Jednostkę mogę traktować jako liczbę.
Trudno, że się ze mną nie zgadasz. Kończę ten temat.
Wykonując iloczyn 3 * 200 zł ma sens krotnościowy. Natomiast 200 zł * 3 ty tylko wykonanie iloczynu bez możliwej sensownej interpretacji, która sprowadzi się do iloczynu krotności liczby i złotówki.
Jednostkę mogę traktować jako liczbę.
Trudno, że się ze mną nie zgadasz. Kończę ten temat.
-
render12
Re: Jednostki miary, iloczyn
Jeszcze w tym temacie.
Jak uważacie czy poprawnym jest zapisać np. 1600 zł*0,7 i interpretować to od końca 0,7 części z 1600zł(bo jak inaczej w kontekście wyliczania części netto płacy, akurat taki przykład)? Jeśli formalnie iloczyn wykonuje się od pierwszego wyrazu tzn. Pierwszy wyraz krotnie drugi, tyle że jaką to będzie mieć interpretację? Sens ma 0.7 krotnie 1600zł w kontekście wyliczania płacy, tak myśli się zapisując działanie wyliczenia płacy.
-- 12 cze 2018, o 17:22 --
Taki oto przykład, tego o czym pisałem wyżej.
Co uważacie na temat komentarzy?
... zemyslenie
Nie rozumiem w czym ma problem Pani ~ech_tam11i, aby policzyć 130km/h * 0,5h w kontekście A*B oznacza, że A razy dano element B? Formalnie takiego zapisu uczy się w szkołach i wydaje się być poprawny, może ta Pani zapisać B*A i oznaczać będzie B razy dano element A. Jeśli Pani ~ech_tam11 nie umie przestawić elementów to rozumiem jej problem. No chyba, że nie ma formalnie przyjętego zapisu iloczynu i jego wykonywania a ja się mylę.
Pozdro-- 13 cze 2018, o 17:29 --Bardzo proszę o komentarz.
Jak uważacie czy poprawnym jest zapisać np. 1600 zł*0,7 i interpretować to od końca 0,7 części z 1600zł(bo jak inaczej w kontekście wyliczania części netto płacy, akurat taki przykład)? Jeśli formalnie iloczyn wykonuje się od pierwszego wyrazu tzn. Pierwszy wyraz krotnie drugi, tyle że jaką to będzie mieć interpretację? Sens ma 0.7 krotnie 1600zł w kontekście wyliczania płacy, tak myśli się zapisując działanie wyliczenia płacy.
-- 12 cze 2018, o 17:22 --
Taki oto przykład, tego o czym pisałem wyżej.
Co uważacie na temat komentarzy?
... zemyslenie
Nie rozumiem w czym ma problem Pani ~ech_tam11i, aby policzyć 130km/h * 0,5h w kontekście A*B oznacza, że A razy dano element B? Formalnie takiego zapisu uczy się w szkołach i wydaje się być poprawny, może ta Pani zapisać B*A i oznaczać będzie B razy dano element A. Jeśli Pani ~ech_tam11 nie umie przestawić elementów to rozumiem jej problem. No chyba, że nie ma formalnie przyjętego zapisu iloczynu i jego wykonywania a ja się mylę.
Pozdro-- 13 cze 2018, o 17:29 --Bardzo proszę o komentarz.
-
render12
Re: Jednostki miary, iloczyn
Czy jeśli powiem 3 razy 2 to oznacza to formalnie trzykrotnie 2, czy dwukrotnie 3?
Obie wersje jak by się zastanowić mogą wynikać z tego powiedzenia, chcę dwukrotnie trzy, lub trzykrotnie dwa, zależy jak kto sobie to powiedzenie zinterpretuje, bo można to rozmieć dwojako, pytanie czy jest formalna interpretacja tego pod tym względem?
Pozdrawiam
Obie wersje jak by się zastanowić mogą wynikać z tego powiedzenia, chcę dwukrotnie trzy, lub trzykrotnie dwa, zależy jak kto sobie to powiedzenie zinterpretuje, bo można to rozmieć dwojako, pytanie czy jest formalna interpretacja tego pod tym względem?
Pozdrawiam
-
janusz47
- Użytkownik

- Posty: 8035
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1707 razy
Re: Jednostki miary, iloczyn
Oddzielnie wykonujemy działania na wartościach liczbowych wielkości fizycznych, chemicznych, biologicznych,...kierując się prawami arytmetyki ,oddzielnie na jednostkach tych wielkości, odnosząc się do praw fizycznych, chemicznych, biologicznych i innych.
Równość \(\displaystyle{ 3\cdot 2 = 2\cdot 3 }\) wynika z własności przemienności mnożenia.
Równość \(\displaystyle{ 3\cdot 2 = 2\cdot 3 }\) wynika z własności przemienności mnożenia.
-
render12
Re: Jednostki miary, iloczyn
Takie pytanie, definicja jednostki miary to:
"określona miara danej wielkości służąca za miarę podstawową, czyli wzorzec do ilościowego wyrażania innych miar danej wielkości metodą porównania tych miar, za pomocą liczb. Wartość liczbową takiej miary wzorcowej przyjmuje się umownie (w danym układzie jednostek miar), jako równą jedności, stąd jej nazwa – jednostka miary"
Co to znaczy, że wartość liczbowa takiej miary umownie przyjmuje się równą 1? A mogło być umownie 2?
"określona miara danej wielkości służąca za miarę podstawową, czyli wzorzec do ilościowego wyrażania innych miar danej wielkości metodą porównania tych miar, za pomocą liczb. Wartość liczbową takiej miary wzorcowej przyjmuje się umownie (w danym układzie jednostek miar), jako równą jedności, stąd jej nazwa – jednostka miary"
Co to znaczy, że wartość liczbowa takiej miary umownie przyjmuje się równą 1? A mogło być umownie 2?