Nierówność z wartością bezwzględną i pierwiastkiem

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
mikik41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 7 lis 2017, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 3 razy

Nierówność z wartością bezwzględną i pierwiastkiem

Post autor: mikik41 »

Ma ktoś może pomysł jakby to ugryźć?
\(\displaystyle{ \sqrt{1+\left(\sqrt{5}-2 }\right) ^{2}}< \left| 2- \sqrt{ R}\right|}\)
Ostatnio zmieniony 7 lis 2017, o 22:00 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
kmarciniak1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 809
Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 183 razy

Nierówność z wartością bezwzględną i pierwiastkiem

Post autor: kmarciniak1 »

Podnieść do kwadratu .
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34293
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Nierówność z wartością bezwzględną i pierwiastkiem

Post autor: Jan Kraszewski »

kmarciniak1 pisze:Podnieść do kwadratu .
Czy ja wiem? Ja bym najpierw opuścił moduł, zobaczył co wychodzi, zauważył to i owo, a do kwadratu podniósł na samym końcu.

JK
ODPOWIEDZ