Prawdobieństwo wylosowania osoby pow. 40 lat - sprawdzenie

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
choko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 281
Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 2 razy

Prawdobieństwo wylosowania osoby pow. 40 lat - sprawdzenie

Post autor: choko »

Szacuje się, że 55% bezrobotnych stanowią kobiety. Około 10% kobiet bezrobotnych i 15%
bezrobotnych mężczyzn jest w wieku powyżej 40 lat.
Obliczyć prawdopodobieństwo, że losowo wybrana osoba spośród osób bezrobotnych ma powyżej 40 lat.

Czy będzie tu:
\(\displaystyle{ P(C)=P(K) \cdot P(C|K)+P(M) \cdot P(C|M)= 0,55 \cdot 0,1 + 0,45 \cdot 0,15 ?}\)
szw1710

Re: Prawdobieństwo wylosowania osoby pow. 40 lat - sprawdze

Post autor: szw1710 »

W porządku. Możesz to też narysować z użyciem drzewa.
ODPOWIEDZ