Hej,
Zostały mi dwa przykłady do rozwiązania, przy których chciałbym się poradzić.
a) \(\displaystyle{ \sqrt{(x+4)(x-3)} < 6-x}\)
a) Df: \(\displaystyle{ (- \infty ;-4\rangle \cup \langle3;+ \infty )}\)
Myślę nad rozważeniem przypadków tak, żeby można było pozbyć się pierwiastka. A więc po koleji przypadki, które pozwolą podnieść do kwadratu czyli te dla których tak naprawdę prawa strona jest dodatnia. A więc
1) \(\displaystyle{ (- \infty ;-4\rangle}\) co jest zawsze prawdziwe dla tego przedziału
2)\(\displaystyle{ \langle 3; 6 )}\) co nam daje ograniczenie do \(\displaystyle{ \left\langle 3; \frac{48}{11} \right)}\) ???
3) \(\displaystyle{ \langle 6;+ \infty )}\) co daje nam sprzeczność po prawej stronie więc odrzucamy
Ktoś potwierdzi czy moja odpowiedź i tok rozumowania jest poprawny?
Nierówność z pierwiastkiem
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 25 paź 2017, o 10:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Nierówność z pierwiastkiem
Ostatnio zmieniony 7 lis 2017, o 18:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 4 razy.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle, \rangle. Symbol mnożenia to \cdot. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle, \rangle. Symbol mnożenia to \cdot. Temat umieszczony w złym dziale.
- kmarciniak1
- Użytkownik
- Posty: 809
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy
Nierówność z pierwiastkiem
a)
ewentualnych rozwiązań szukamy w: \(\displaystyle{ x \in \left( - \infty -4 \right\rangle \cup \left\langle 3,6\right)}\)
I podnosimy do kwadratu
ewentualnych rozwiązań szukamy w: \(\displaystyle{ x \in \left( - \infty -4 \right\rangle \cup \left\langle 3,6\right)}\)
I podnosimy do kwadratu