Które funkcje są okresowe?
\(\displaystyle{ a) \ \sin \left( \sin \left( x \right) \right) \\
b) \ \sin \left( \frac{1}{x} \right) \\
c) \sin \left( x ^{2} \right) \\
d) \ 2 ^{\cos \left( x \right) +\tg \left( x \right) }}\)
I dlaczego? Najlepiej gdyby ktoś wytłumaczył łopatologicznie
Rozpoznawanie funkcji okresowych
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 7 lis 2017, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 3 razy
Rozpoznawanie funkcji okresowych
Ostatnio zmieniony 7 lis 2017, o 18:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- szw1710
- Gość Specjalny
- Posty: 18811
- Rejestracja: 1 cze 2010, o 22:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cieszyn
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 3746 razy
Re: Rozpoznawanie funkcji okresowych
b) Przypuszczając okresowość tej funkcji (z okresem \(\displaystyle{ T}\)) dochodzimy (ustalając \(\displaystyle{ x}\)) do równania \(\displaystyle{ \frac{1}{x+T}=\frac{1}{x}+2k\pi}\) dla pewnej liczby całkowitej \(\displaystyle{ k}\). Co z tego wynika?