Jak wyliczyć jaki będzie nowy udział procentowy gdy mamy informację, że:
Obecny udział procentowy wynosił
Osoba 1 - 50%
Osoba 2 - 30%
Osoba 3 - 20%
Obecny udział ma wzrosnąć dla każdej z osoby
Osoba 1 - 5%
Osoba 2 - 2%
Osoba 3 - 0,5%
Jaki będzie nowy udział procentowy?
Wzrost udziału procentowego o procent
-
- Moderator
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 757 razy
Re: Wzrost udziału procentowego o procent
Dwa przypadki:
- Osoba 1: o 5 % = 52,5 %
Osoba 2: o 2 % = 30,6 %
Osoba 3: o 0,5 % = 20,1 % - Osoba 1: o 5 punktów procentowych = 55 %
Osoba 2: o 2 punkty procentowe = 32 %
Osoba 3: o 0,5 punkta procentowego = 20,5 %
-
- Moderator
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 757 razy
Re: Wzrost udziału procentowego o procent
Można przeskalować proporcjonalnie, ale wówczas wzrosty będą inne.
Dla przypadku 1.
Suma jest równa 103,2, czyli mnożymy przez \(\displaystyle{ \frac{100}{103,2}=0,968992}\)
Dla przypadku 2. analogicznie.
Dla przypadku 1.
Suma jest równa 103,2, czyli mnożymy przez \(\displaystyle{ \frac{100}{103,2}=0,968992}\)
- Osoba 1: 0,968992·52,5 % = 50,8721 % – wzrost,
Osoba 2: 0,968992·30,6 % = 29,6512 % – spadek,
Osoba 3: 0,968992·20,1 % = 19,4767 % – spadek.
Dla przypadku 2. analogicznie.