Para wodna - zadania

Przemiany termodynamiczne. Bilans cieplny. Teoria molekularno-kinetyczna. Fizyka statystyczna.
triko42
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 7 lis 2017, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec

Para wodna - zadania

Post autor: triko42 »

Witam, potrzebuje pomocy w sprawie poniższych zadań, ponieważ kompletnie nie rozumiem ich rozwiązania, a posiadam chęć przyswojenia i nauczenia się tego. Z góry dziękuje!

1. Po zdławieniu pary nasyconej, której ciśnienie początkowe wynosi \(\displaystyle{ 0,8 MPa}\), otrzymano parę przegrzaną o parametrach \(\displaystyle{ p_2=0,1 MPa, t_2=108^\circ C}\). Oblicz stopień suchości badanej pary.

2.Ile pary nasyconej suchej, a ile wody znajduje się w \(\displaystyle{ 50 Kg}\) pary nasyconej mokrej o stopniu suchości \(\displaystyle{ x=0,6}\) ?

3. Oblicz średnicę \(\displaystyle{ D}\) przewodu rurowego, którym ma przepłynąć \(\displaystyle{ 20000 kg/h}\) pary przegrzanej o parametrach: \(\displaystyle{ p=0,15 MPa, t=200^\circ C}\) z prędkością nie większa niż \(\displaystyle{ 25 m/s}\).

4. Do skraplacza dopływa para nasycona mokra w ilości \(\displaystyle{ 10kg/s}\), o ciśnieniu \(\displaystyle{ p=0,01 MPa}\). Strumień wody chłodzącej wynosi \(\displaystyle{ 500 kg/s}\), jej temperatura początkowa \(\displaystyle{ 20^\circ C}\), a końcowa \(\displaystyle{ 30^\circ C}\). Temperatura kondensatu opuszczającego skraplacz wynosi \(\displaystyle{ 35^\circ C}\). Oblicz stopień suchości pary dopływającej do skraplacza.
Ostatnio zmieniony 7 lis 2017, o 09:42 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wartości wielkości fizycznych zapisujemy z użyciem LateXa.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Para wodna - zadania

Post autor: janusz47 »

Przedstaw to czego nie rozumiesz? Może wspólnie staramy się zrozumieć?
ODPOWIEDZ