Rozwiązanie wielomianu siódmego stopnia
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 7 lis 2017, o 00:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
Rozwiązanie wielomianu siódmego stopnia
\(\displaystyle{ x^{7}+3x^{5}+1=0}\)
Czy wielomian ma rozwiązania i jeżeli ma to jakie.
Nie da się pogrupować, nic wyłączyć przed nawias, ani nic. Może jakoś wzorem skróconego mnożenia, ale nie widzę.
EDIT: Czy ma rozwiązania rzeczywiste, powinno być.
Czy wielomian ma rozwiązania i jeżeli ma to jakie.
Nie da się pogrupować, nic wyłączyć przed nawias, ani nic. Może jakoś wzorem skróconego mnożenia, ale nie widzę.
EDIT: Czy ma rozwiązania rzeczywiste, powinno być.
Ostatnio zmieniony 7 lis 2017, o 15:40 przez hwite, łącznie zmieniany 1 raz.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15209
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 161 razy
- Pomógł: 5046 razy
Re: Rozwiązanie wielomianu siódmego stopnia
W jakim kontekście pojawiła się potrzeba rozważenia czegoś takiego? To równanie ma dokładnie jedno rozwiązanie rzeczywiste (jest ono gdzieś w przedziale \(\displaystyle{ (-1,0)}\)), co wynika z tw. Darboux i z analizy znaku pochodnej. Bardzo jednak wątpię, by dało się to jakkolwiek sensownie wyznaczyć, pozostaje przybliżenie z użyciem komputera. Mnie się to skojarzyło tak:
https://en.wikipedia.org/wiki/Abel%E2%8 ... ni_theorem
https://en.wikipedia.org/wiki/Abel%E2%8 ... ni_theorem
-
- Użytkownik
- Posty: 486
- Rejestracja: 22 lut 2017, o 14:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 8 razy
Re: Rozwiązanie wielomianu siódmego stopnia
\(\displaystyle{ x^5(x^2 + 3) = -1}\)
jako, że niemożliwym jest, aby \(\displaystyle{ x = 0}\), zrobię coś nieładnego:
\(\displaystyle{ x^2 + 3 = \frac{-1}{x^5}}\)
\(\displaystyle{ (x^2 + 3) - \frac{1}{x^5} = 0}\)
Co jest niemożliwe.
Więc nie wiem gdzie zrobiłem błąd, ale mi wychodzi, że nie ma rozwiązań rzeczywistych.
jako, że niemożliwym jest, aby \(\displaystyle{ x = 0}\), zrobię coś nieładnego:
\(\displaystyle{ x^2 + 3 = \frac{-1}{x^5}}\)
\(\displaystyle{ (x^2 + 3) - \frac{1}{x^5} = 0}\)
Co jest niemożliwe.
Więc nie wiem gdzie zrobiłem błąd, ale mi wychodzi, że nie ma rozwiązań rzeczywistych.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15209
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 161 razy
- Pomógł: 5046 razy
Re: Rozwiązanie wielomianu siódmego stopnia
A to niby czemu? Nie uzasadniłeś tego w żaden sposób.\(\displaystyle{ (x^2 + 3) - \frac{1}{x^5} = 0}\)
Co jest niemożliwe.
Funkcja \(\displaystyle{ f(x)=x^{7}+3x^{5}+1}\) jako funkcja wielomianowa jest ciągłą, a więc ma własność Darboux, ponadto \(\displaystyle{ f(-1)=-3<0}\) oraz \(\displaystyle{ f(0)=1>0}\). Zatem w przedziale \(\displaystyle{ (-1,0)}\) istnieje takie \(\displaystyle{ x_0}\), że \(\displaystyle{ f(x_0)=0}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 486
- Rejestracja: 22 lut 2017, o 14:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 8 razy
Re: Rozwiązanie wielomianu siódmego stopnia
Widzę, to tak:\(\displaystyle{ (x^2 + 3) - \frac{1}{x^5} = 0}\)
\(\displaystyle{ x^2 - \frac{1}{x^5} = -3}\)
\(\displaystyle{ x^2 \ge 0, \frac{1}{x^5} \ge -1}\)
W związku z czym jest to niemożliwe.
EDIT: Widzę błąd. Nie wziąłem pod uwagę, że \(\displaystyle{ x \in \RR}\). Sorry.
\(\displaystyle{ x^2 - \frac{1}{x^5} = -3}\)
\(\displaystyle{ x^2 \ge 0, \frac{1}{x^5} \ge -1}\)
W związku z czym jest to niemożliwe.
EDIT: Widzę błąd. Nie wziąłem pod uwagę, że \(\displaystyle{ x \in \RR}\). Sorry.
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 7 lis 2017, o 00:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
Rozwiązanie wielomianu siódmego stopnia
Zadanie pojawiło się na pierwszych ćwiczeniach z analizy, przy liście zadań z logiki i teorii mnogości.
Zadanie brzmiało określ prawdziwość zdań i jeden z podpunktów brzmiał:
"równanie -||- ma tylko jedno rozwiązanie rzeczywiste"
Rzecz w tym że pominęliśmy ten podpunkt bo początkowe były łatwe,
a kiedy przyjrzałem się zadaniu to okazało się że nie potrafię go rozwiązać.
Przytoczonych twierdzeń nie znam, ale z racji że wystarczy stwierdzić czy istnieje rozwiązanie to tw. Darboux powinno wystarczyć.
Po prostu dla siebie chciałem wiedzieć jak to rozwiązać, ale jeśli musi się to sprowadzać do metod numerycznych to trudno. WolframAlpha mówi że \(\displaystyle{ x_{0} \approx -0,774}\)
Dzięki za pomoc.
Zadanie brzmiało określ prawdziwość zdań i jeden z podpunktów brzmiał:
"równanie -||- ma tylko jedno rozwiązanie rzeczywiste"
Rzecz w tym że pominęliśmy ten podpunkt bo początkowe były łatwe,
a kiedy przyjrzałem się zadaniu to okazało się że nie potrafię go rozwiązać.
Przytoczonych twierdzeń nie znam, ale z racji że wystarczy stwierdzić czy istnieje rozwiązanie to tw. Darboux powinno wystarczyć.
Po prostu dla siebie chciałem wiedzieć jak to rozwiązać, ale jeśli musi się to sprowadzać do metod numerycznych to trudno. WolframAlpha mówi że \(\displaystyle{ x_{0} \approx -0,774}\)
Dzięki za pomoc.
-
- Administrator
- Posty: 27296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 4594 razy
Re: Rozwiązanie wielomianu siódmego stopnia
To, że ma tylko jedno rozwiązanie jest akurat proste - ta funkcja jest ściśle rosnąca jako suma funkcji ściśle rosnących.
JK
JK