Proszę o obliczenie tych przykkladow:
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} 10n - 4n^3 \\
\lim_{n\to \infty}\frac{4^n+5^n}{5-2 \cdot 4^n}}\)
Granica ciągu
Granica ciągu
Ostatnio zmieniony 6 lis 2017, o 22:42 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a.
-
- Użytkownik
- Posty: 23223
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3180 razy
Granica ciągu
Symbol granicy masz po lewej stronie - tuż obok pola na którym pisana jest odpowiedź (potrenuj jak to działa).
Podpowiedzi.
1) wyłączyć \(\displaystyle{ n^3}\) przed nawias i szacować,
2) skrócić przez \(\displaystyle{ 4^n}\).
Podpowiedzi.
1) wyłączyć \(\displaystyle{ n^3}\) przed nawias i szacować,
2) skrócić przez \(\displaystyle{ 4^n}\).