Zadanie:
W hurtowni owoców zmagazynowano 15 ton jabłek. Codziennie hurtownia sprzedaje 120kg jabłek.
a) Napisz wzór wyraający zalezność między ilością jałek pozostających w hurtownii a liczbą dni sprzedaży.
b) określ dziedzinę otrzymanej funkcji
c) podaj na ile dni sprzedaży wystarczy zgromadzonych jabłek, jeśli przyjmiemy, że ilość kilogramów sprzedanych codziennie jabłek jest stała i wynosi 120kg
Zadanie z własności funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Zadanie z własności funkcji
a) f(x)=15 000-120x, gdzie x - liczba dni..
b)
\(\displaystyle{ D=[0;15 000]}\)
licząc jabłka w kilogramach
c)
\(\displaystyle{ 15000-120x=0 \iff 1500=12x \iff x=125}\)
na 125 dni
b)
\(\displaystyle{ D=[0;15 000]}\)
licząc jabłka w kilogramach
c)
\(\displaystyle{ 15000-120x=0 \iff 1500=12x \iff x=125}\)
na 125 dni
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
Zadanie z własności funkcji
Dziedziną raczej tu będzie \(\displaystyle{ x }\), bo funkjca nie może przyjmować wartości ujemnych