Drugi rzut wielokąta
-
Olkeeem3
- Użytkownik

- Posty: 2
- Rejestracja: 6 lis 2017, o 10:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Drugi rzut wielokąta
Mam problem z zadaniem 2.39.
Polecenie brzmi: Dana jest plaszczyzna alfa oraz rzut poziomy( pionowy) boku AB wielokata ABCDE lezacego na tej plaszczyznie. Narysowac drugi rzut tego wielokata wiedzac ze wierzcholek C polozony jest na rzutni pi1.
O ile jeszcze drugi rzut punktow A i B znajde, to nie rozumiem zupelnie jak wyznaczyc reszte punktow
-
kruszewski
- Użytkownik

- Posty: 6864
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Drugi rzut wielokąta
Wielokątem jest pięciokąt którego wierzchołkami są punkty A, B, C, D i E. Dwa z nich, A i B i bok AB wielokąta są dane rzutami na jedną rzutnię.
Pozostałe punkty C, D, E które będą pozostałymi wierzchołkami tego pięciokąta wybieramy dowolnie z warunkiem, że: D i E przynależą do płaszczyzny \(\displaystyle{ \alpha}\) , a C dodatkowo, również do rzutni \(\displaystyle{ \pi _1}\), co oznacza, że przynależy do krawędzi \(\displaystyle{ h_ \alpha}\) , w dowolnym jej miejscu .
Pozostałe punkty C, D, E które będą pozostałymi wierzchołkami tego pięciokąta wybieramy dowolnie z warunkiem, że: D i E przynależą do płaszczyzny \(\displaystyle{ \alpha}\) , a C dodatkowo, również do rzutni \(\displaystyle{ \pi _1}\), co oznacza, że przynależy do krawędzi \(\displaystyle{ h_ \alpha}\) , w dowolnym jej miejscu .