Pole elektryczne i elektrostatyczne. Oddziaływania magnetyczne i siła elektrodynamiczna. Prąd stały i prąd zmienny.
-
VirtualUser
- Użytkownik

- Posty: 443
- Rejestracja: 2 wrz 2017, o 11:13
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 113 razy
- Pomógł: 15 razy
Post
autor: VirtualUser » 5 lis 2017, o 23:30
Witam, mam takie zadanie:
Potencjał \(\displaystyle{ U = 2V}\) w poniżej przedstawionym obwodzie ma punkt
\(\displaystyle{ a) 1}\)
\(\displaystyle{ b) 2}\)
\(\displaystyle{ c) 3}\)
\(\displaystyle{ d) 4}\)
no i generalnie zadanie wydawać by się mogło łatwe... odpowiedzią jest punkt 1, jednak mi coś się nie zgadza bo:
\(\displaystyle{ I = \frac{\varepsilon}{10\Omega} = 2A}\)
\(\displaystyle{ V_1 = 0 - U_{PierwszyOpornik} = 0 - IR = -IR = -2V}\)
Ogólnie ze względu na uziemienie wychodzi mi, że żaden punkt nie może mieć dodatniego potencjału (z wymienionych). Czy błąd leży po stronie autora? Przecież mogą być ujemne potencjały.
-
SlotaWoj
- Moderator

- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 757 razy
Post
autor: SlotaWoj » 5 lis 2017, o 23:50
Pewnie miało być: Potencjał \(\displaystyle{ U=-2\text{ V}}\) .
-
janusz47
- Użytkownik

- Posty: 6611
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 1428 razy
Post
autor: janusz47 » 6 lis 2017, o 13:41
\(\displaystyle{ V_{1} - V_{0} = U_{10} .}\)
\(\displaystyle{ V_{0}= 0 V.}\)
\(\displaystyle{ U_{10}= R_{10}\cdot I = 1\Omega \cdot 2A = 1\cdot 2 V = 2V.}\)
\(\displaystyle{ V_{1} = 2V -0V.}\)
\(\displaystyle{ V_{1} = 2V.}\)
W punkcie 1 obwodu potencjał wynosi \(\displaystyle{ 2V.}\)
-
SlotaWoj
- Moderator

- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 757 razy
Post
autor: SlotaWoj » 6 lis 2017, o 14:17
A tu
sposób, jak zapamiętać polaryzację ww. elementu
Prąd płynie od plusa do minusa, czyli w oczku prąd płynie (kręci) w prawo i potencjał punktu
1 jest niższy od potencjału
uziomu, więc
jest ujemny.
Ostatnio zmieniony 6 lis 2017, o 15:07 przez
SlotaWoj, łącznie zmieniany 3 razy.
-
janusz47
- Użytkownik

- Posty: 6611
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 1428 razy
Post
autor: janusz47 » 6 lis 2017, o 14:27
O ile pamiętam prąd płynie + do - w kierunku przeciwnym do ruchu elektronów.
-
mdd
- Użytkownik

- Posty: 1880
- Rejestracja: 14 kwie 2013, o 10:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 508 razy
Post
autor: mdd » 6 lis 2017, o 14:36
janusz47 pisze:Od + do - w kierunku przeciwnym do ruchu elektronów.
SlotaWoj pisze:W oczku prąd płynie w prawo,
janusz47, czy widzisz gdzieś sprzeczność pomiędzy powyższymi zdaniami?
janusz47 pisze:
\(\displaystyle{ U_{10}= R_{10}\cdot I = 1\Omega \cdot 2A = 1\cdot 2 V = 2V.}\)
\(\displaystyle{ U_{10}=V_{1}-V_{0}= -R_{10}\cdot I}\) - przy czym
\(\displaystyle{ I}\) jest liczone przy "prawidłowym" strzałkowaniu prądu, tzn. takim, że
\(\displaystyle{ I>0}\).
VirtualUser, skąd Ty masz te zadania? Możesz zdradzić źródło? Mam na myśli również to
https://www.matematyka.pl/425516.htm
-
VirtualUser
- Użytkownik

- Posty: 443
- Rejestracja: 2 wrz 2017, o 11:13
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 113 razy
- Pomógł: 15 razy
Post
autor: VirtualUser » 6 lis 2017, o 14:56
mdd, to akurat są skany, które dostałem, ale to, które podesłałeś jest ze zbioru Mendla