Cześć, mam do policzenia granicę:
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 5} \frac{\tg ( x^{2}-7x+10)}{\sin ( x^{2}-4x-5)}}\)
Dostajemy symbol nieoznaczony (0 przez 0), więc trzeba wyrażenie jakoś rozłożyć i tutaj mam problem.
Na razie zapisałam wyrażenia wewnątrz funkcji trygonometrycznych w postaci iloczynowej, jednak nie mam pomysłu jak coś tutaj "skrócić" (a przydałoby się (x-5)). Wiem, że dałoby się zapisać inaczej tangens, ale raczej nie pomaga mi to rozwiązać problemu
Granica z funkcjami trygonometrycznymi
- Cassandra19x
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 23 sie 2016, o 00:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 7895
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 243 razy
- Pomógł: 3093 razy
Granica z funkcjami trygonometrycznymi
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 5} \frac{\tg ( x^{2}-7x+10)}{\sin ( x^{2}-4x-5)}=\left[ t=x-5\right]=
\lim_{t \to 0} \frac{\tg t(t+3)}{\sin t(t+6)}=\\=\lim_{t \to 0} \frac{\frac{\tg t(t+3)}{ t(t+3)} \cdot t(t+3)}{\frac{\sin t(t+6)}{ t(t+6)} \cdot t(t+6)}=\lim_{t \to 0} \frac{\frac{\tg t(t+3)}{ t(t+3)} \cdot (t+3)}{\frac{\sin t(t+6)}{ t(t+6)} \cdot (t+6)}=\\=
\frac{1 \cdot (0+3)}{1 \cdot (0+6)}= \frac{1}{2}}\)
lub szybciej z reguły de l'Hopitala.
lub szybciej z reguły de l'Hopitala.