Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ (z+i)(\bar{z}-i)+z-\bar{z}=-2i \\
(a+bi+i)(a-bi-i)+a+bi-a+bi=-2i \\
a^{2}-abi-ai+abi-b^{2}i^{2}-bi^{2}+ai-bi^{2}-i^{2}=-2i \\
a^{2}+b^{2}+2b+2bi+1=-2i \\
(b+1)^{2}+a^{2}+2bi=-2i \\
(b+1)^{2}+a^{2}=-2 \\
2b=0 \\
a^{2}=-2 \\
b=0 \\
a= \sqrt{i}}\)
Czy dobrze wyliczyłem równanie?
równanie liczb zespolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 10 paź 2017, o 11:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
równanie liczb zespolonych
Ostatnio zmieniony 5 lis 2017, o 14:55 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 7895
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 243 razy
- Pomógł: 3093 razy
równanie liczb zespolonych
Nie.mad17 pisze:Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ (z+i)(\bar{z}-i)+z-\bar{z}=-2i}\)
\(\displaystyle{ (a+bi+i)(a-bi-i)+a+bi-a+bi=-2i}\)
\(\displaystyle{ a^{2}-abi-ai+abi-b^{2}i^{2}-bi^{2}+ai-bi^{2}-i^{2}=-2i}\)
\(\displaystyle{ a^{2}+b^{2}+2b+2bi+1=-2i}\)
...
Czy dobrze wyliczyłem równanie?
Kolejnym ruchem jest porównanie części rzeczywistych i części urojonych obu stron równania:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^{2}+b^{2}+2b+1=0 \\ 2b=-2\end{cases}}\)