Udowodnij, widzę wzór okręgu
Udowodnij, widzę wzór okręgu
Witam, najpierw podam polecenie:
Wykaż, że dla dowolnych liczb a i b prawdziwa jest nierówność \(\displaystyle{ a^{2} + b ^{2} + 2 \ge 2(a+b)}\)
O ile zrobiłem zadanie przekształceniami algebraicznymi, to widzę też równanie okręgu, ale nie wiem czy dobrze kombinuje.
\(\displaystyle{ a^{2} + b ^{2} + 2 \ge 2a + 2b \\ x = a \\ y = b \\ \\ x^{2} + y^{2} -2x - 2b \ge -2 \\}\)
Czyli S(1;1)
\(\displaystyle{ (x-1) ^{2} + (y-1)^{2} \ge (-2)^{2}*}\)
*nie wiem czy c mogę uznać za r, chyba nie, więc znalazłem wzór w tablicach matematycznych:
\(\displaystyle{ r ^{2} = a^{2} + b ^{2} - c \\ r ^{2} = 1 + 1 - 2}\)
Czyli promień mi wyszedł 0, ale jest dopisane, że powinno to być większe od 0. Więc coś źle kombinuje, nakieruje mnie ktoś?
(przykład z Vademecum, Nowej Ery, Teraz matura, matematyka rozszerzona)
Wykaż, że dla dowolnych liczb a i b prawdziwa jest nierówność \(\displaystyle{ a^{2} + b ^{2} + 2 \ge 2(a+b)}\)
O ile zrobiłem zadanie przekształceniami algebraicznymi, to widzę też równanie okręgu, ale nie wiem czy dobrze kombinuje.
\(\displaystyle{ a^{2} + b ^{2} + 2 \ge 2a + 2b \\ x = a \\ y = b \\ \\ x^{2} + y^{2} -2x - 2b \ge -2 \\}\)
Czyli S(1;1)
\(\displaystyle{ (x-1) ^{2} + (y-1)^{2} \ge (-2)^{2}*}\)
*nie wiem czy c mogę uznać za r, chyba nie, więc znalazłem wzór w tablicach matematycznych:
\(\displaystyle{ r ^{2} = a^{2} + b ^{2} - c \\ r ^{2} = 1 + 1 - 2}\)
Czyli promień mi wyszedł 0, ale jest dopisane, że powinno to być większe od 0. Więc coś źle kombinuje, nakieruje mnie ktoś?
(przykład z Vademecum, Nowej Ery, Teraz matura, matematyka rozszerzona)
Udowodnij, widzę wzór okręgu
Czytałeś moją wypowiedź?kerajs pisze:\(\displaystyle{ a^{2} + b ^{2} + 2 \ge 2(a+b)\\ a^2-2a+1+b^2-2b+1 \ge 0\\ (a-1)^2+(b-1)^2 \ge 0}\)
Napisałem, że tak umiem zrobić. Chciałem spróbować jeszcze z okręgiem, ale nie wiem czy taki tok rozumowania jest ok i gdzie napotykam na błąd.
-
- Administrator
- Posty: 27298
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 4596 razy
Udowodnij, widzę wzór okręgu
A to cudo to skąd?GeneralXavi pisze:\(\displaystyle{ (x-1) ^{2} + (y-1)^{2} \ge\red (-2)^{2}}\)
JK
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 7897
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 243 razy
- Pomógł: 3093 razy
Udowodnij, widzę wzór okręgu
Owszem.GeneralXavi pisze:Czytałeś moją wypowiedź?
Nie.GeneralXavi pisze:Napisałem, że tak umiem zrobić.
Napisałeś jedynie: O ile zrobiłem zadanie przekształceniami algebraicznymi.
Tok rozumowania jest prawidłowy, ale wykonanie błędne. Dlatego napisałem poprawną wersję Twoich przekształceń.GeneralXavi pisze: Chciałem spróbować jeszcze z okręgiem, ale nie wiem czy taki tok rozumowania jest ok i gdzie napotykam na błąd.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15210
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 161 razy
- Pomógł: 5046 razy
Re: Udowodnij, widzę wzór okręgu
GeneralXavi, no po prostu nie każda nierówność, w której występuje jakaś suma kwadratów, daje się sprowadzić do nierówności koła/równania okręgu. Niech \(\displaystyle{ a,b,c \in \RR}\). Zbiór
\(\displaystyle{ \left\{ (x,y)\in \RR^2: (x-a)^2+(y-b)^2=c\right\}}\)
jest:
zbiorem pustym, gdy \(\displaystyle{ c<0}\);
punktem, gdy \(\displaystyle{ c=0}\);
okręgiem na płaszczyźnie (o środku w punkcie \(\displaystyle{ (a,b)}\) i promieniu \(\displaystyle{ \sqrt{c}}\)), gdy \(\displaystyle{ c>0}\)
\(\displaystyle{ \left\{ (x,y)\in \RR^2: (x-a)^2+(y-b)^2=c\right\}}\)
jest:
zbiorem pustym, gdy \(\displaystyle{ c<0}\);
punktem, gdy \(\displaystyle{ c=0}\);
okręgiem na płaszczyźnie (o środku w punkcie \(\displaystyle{ (a,b)}\) i promieniu \(\displaystyle{ \sqrt{c}}\)), gdy \(\displaystyle{ c>0}\)