Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
-
marv0lo
- Użytkownik

- Posty: 2
- Rejestracja: 24 maja 2007, o 19:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: białystok
- Podziękował: 1 raz
Post
autor: marv0lo » 23 wrz 2007, o 16:08
porównaj liczby:
a)
\(\displaystyle{ \sqrt[5]{5}}\) i \(\displaystyle{ \sqrt[3]{3}}\)
b)
\(\displaystyle{ \sqrt[5]{5}}\) i \(\displaystyle{ \sqrt[7]{7}}\)
-
Piotr Rutkowski
- Gość Specjalny

- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 389 razy
Post
autor: Piotr Rutkowski » 23 wrz 2007, o 16:14
1)podnieśmy do potęgi piętnastej:
\(\displaystyle{ 5^{3}3^{5}}\)
\(\displaystyle{ 125}\)