Zasada zachowania pędu (chyba) 2.
-
- Użytkownik
- Posty: 23223
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3180 razy
Zasada zachowania pędu (chyba) 2.
425753.htm
Tu już o tym było (gdybym edytował nikt by nie zajrzał, stąd nowy wątek) - jak pojawią się odpowiedzi można będzie wszystko scalić (albo i nie).
Ciało (I) o masie \(\displaystyle{ 0,1kg}\) porusza się z prędkością \(\displaystyle{ 3m/s}\).
Uderza (tu mój domysł - sprężyście) w nieruchome ciało (II) o masie \(\displaystyle{ 200g}\) nadając mu prędkość \(\displaystyle{ 2,01m/s}\). Jaką wartość prędkości ma ciało (I) po uderzeniu ?
Zgodnie z tym co dostałem pod linkiem (zasada zachowania pędu) mamy : szukana prędkość to \(\displaystyle{ 1,02m/s}\) (o zwrocie przeciwnym niż początkowa prędkość ciała (I), bo z równania dostaniemy ją z minusem).
Jak w oparciu o zasadę zachowania pędu (bo problem jest z tego działu) mamy wykazać, że otrzymany wynik nie ma sensu ?
Tu już o tym było (gdybym edytował nikt by nie zajrzał, stąd nowy wątek) - jak pojawią się odpowiedzi można będzie wszystko scalić (albo i nie).
Ciało (I) o masie \(\displaystyle{ 0,1kg}\) porusza się z prędkością \(\displaystyle{ 3m/s}\).
Uderza (tu mój domysł - sprężyście) w nieruchome ciało (II) o masie \(\displaystyle{ 200g}\) nadając mu prędkość \(\displaystyle{ 2,01m/s}\). Jaką wartość prędkości ma ciało (I) po uderzeniu ?
Zgodnie z tym co dostałem pod linkiem (zasada zachowania pędu) mamy : szukana prędkość to \(\displaystyle{ 1,02m/s}\) (o zwrocie przeciwnym niż początkowa prędkość ciała (I), bo z równania dostaniemy ją z minusem).
Jak w oparciu o zasadę zachowania pędu (bo problem jest z tego działu) mamy wykazać, że otrzymany wynik nie ma sensu ?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 7895
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 243 razy
- Pomógł: 3093 razy
Re: Zasada zachowania pędu (chyba) 2.
W oparciu o zasadę zachowania pędu nie można tego wykazać, gdyż właśnie z niej wyliczona została szukana prędkość. Nieprawdziwość wyniku, a raczej nieprawdziwość przyjętego założenia (że \(\displaystyle{ v_2'=2,01 \ \frac{m}{s}}\)) wykazuje zasada zachowania energii.
Przy założeniu że na zderzające się obiekty nie działają siły zewnętrzne, suma energii kinetycznych obu kul przed zderzeniem nie może być mniejsza niż po zderzeniu. A tu tak jest.
Przy założeniu że na zderzające się obiekty nie działają siły zewnętrzne, suma energii kinetycznych obu kul przed zderzeniem nie może być mniejsza niż po zderzeniu. A tu tak jest.
-
- Użytkownik
- Posty: 23223
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3180 razy
Re: Zasada zachowania pędu (chyba) 2.
No właśnie - zasada zachowania energii mi to wyjaśnia - to wiedziałem.
Zastanawiałem się czy bez niej by poszło.
Wczorajszy przykład (ten pod linkiem) nasunął mi wątpliwości - on był z graniczną prędkością.
Czyli mam potwierdzenie, że pęd mi tego nie wyjaśni.
[edit] Albo (może jeszcze ktoś tu zajrzy) - zadanie należałoby rozwiązywać właśnie w oparciu o zasadę zachowania energii i prędkość ciała (I) ma być mniejsza (niż błędnie wyznaczona z pędu).
Zastanawiałem się czy bez niej by poszło.
Wczorajszy przykład (ten pod linkiem) nasunął mi wątpliwości - on był z graniczną prędkością.
Czyli mam potwierdzenie, że pęd mi tego nie wyjaśni.
[edit] Albo (może jeszcze ktoś tu zajrzy) - zadanie należałoby rozwiązywać właśnie w oparciu o zasadę zachowania energii i prędkość ciała (I) ma być mniejsza (niż błędnie wyznaczona z pędu).
-
- Użytkownik
- Posty: 611
- Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 67 razy
Re: Zasada zachowania pędu (chyba) 2.
Diabeł tkwi w szczegółach. Domyślnie zakładasz zderzenie sprężyste a wcale tak nie musi być.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 7895
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 243 razy
- Pomógł: 3093 razy
Re: Zasada zachowania pędu (chyba) 2.
Skąd takie przypuszczenie?korki_fizyka pisze: Domyślnie zakładasz zderzenie sprężyste a wcale tak nie musi być.
Problem, jak już pisałem, jest w narzuconej przez treść zadania błędnej prędkości drugiej kuli.
Łatwo można wykazać że przy zderzeniu centralnym jak w treści zadania powinno zachodzić:
\(\displaystyle{ v_2' \le \frac{2v_1}{ \frac{m_2}{m_1}+1 }\\ v_2' \le 2 \ \frac{m}{s}}\)