Kto pomoze rozwiazac mi zadanka:P
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 23 wrz 2007, o 15:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: miasto
- Podziękował: 1 raz
Kto pomoze rozwiazac mi zadanka:P
1.Ile boków ma wielokąt wypukły, w którym liczba przekątnych jesty o 117 wieksza od liczby jego boków?
2. O ile procent należy zwiekszyć promień kuli aby pole jej powierzchni wzrosło o 44%>
3. Na spotkaniu towarzyskim kazdy uczestnik spotkania przywitał sie z kazdym z pozostałych i w ten sposób wymieniono 45 uscisków dłoni. Ile osób uczestniczylo w tym spotkaniu?
bardzo prosze o pomoc z gory dziekuje;p
2. O ile procent należy zwiekszyć promień kuli aby pole jej powierzchni wzrosło o 44%>
3. Na spotkaniu towarzyskim kazdy uczestnik spotkania przywitał sie z kazdym z pozostałych i w ten sposób wymieniono 45 uscisków dłoni. Ile osób uczestniczylo w tym spotkaniu?
bardzo prosze o pomoc z gory dziekuje;p
-
- Gość Specjalny
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 389 razy
Kto pomoze rozwiazac mi zadanka:P
1)\(\displaystyle{ \frac{n(n-3)}{2}=n+117}\) itd. n=18
3) http://matematyka.pl/viewtopic.php?t=42555
2)\(\displaystyle{ r_{1}}\)-pierwszy promień
\(\displaystyle{ (4\pi r_{1}^{2})*1,44=4\pi r_{2}^{2}}\) itd. o 20%
(lepiej zmień temat)
3) http://matematyka.pl/viewtopic.php?t=42555
2)\(\displaystyle{ r_{1}}\)-pierwszy promień
\(\displaystyle{ (4\pi r_{1}^{2})*1,44=4\pi r_{2}^{2}}\) itd. o 20%
(lepiej zmień temat)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 23 wrz 2007, o 15:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: miasto
- Podziękował: 1 raz
Kto pomoze rozwiazac mi zadanka:P
[quote="polskimisiek"]1)\(\displaystyle{ \frac{n(n-3)}{2}=n+117}\) itd. n=18
ale robiac tym sposobem nei wychodzi mi;p
ale dzieki za pomoc;)
ale robiac tym sposobem nei wychodzi mi;p
ale dzieki za pomoc;)
-
- Gość Specjalny
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 389 razy
Kto pomoze rozwiazac mi zadanka:P
\(\displaystyle{ \frac{n(n-3)}{2}=n+117}\)
\(\displaystyle{ n^{2}-3n=234+2n}\)
\(\displaystyle{ n^{2}-5n-234=0}\) \(\displaystyle{ n_{1}=\frac{5+\sqrt{961}}{2}=18}\)
\(\displaystyle{ n_{2}=\frac{5-\sqrt{961}}{2}=-13}\), ale ten odpada
\(\displaystyle{ n^{2}-3n=234+2n}\)
\(\displaystyle{ n^{2}-5n-234=0}\) \(\displaystyle{ n_{1}=\frac{5+\sqrt{961}}{2}=18}\)
\(\displaystyle{ n_{2}=\frac{5-\sqrt{961}}{2}=-13}\), ale ten odpada
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 23 wrz 2007, o 15:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: miasto
- Podziękował: 1 raz
Kto pomoze rozwiazac mi zadanka:P
i jak bys mogl rozwiazac 2 bo nie wychodzi mi tez;p jeszcze raz dzieki;p
-
- Gość Specjalny
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 389 razy
Kto pomoze rozwiazac mi zadanka:P
\(\displaystyle{ (4\pi r_{1}^{2})*1,44=4\pi r_{2}^{2}}\) podzielmy przez \(\displaystyle{ 4\pi}\)
\(\displaystyle{ r_{1}^{2}*1,44=r_{2}^{2}}\) pierwiastkując:
\(\displaystyle{ r_{1}*1.2=r_{2}}\), a więc powiększyliśmy promień o 20%
\(\displaystyle{ r_{1}^{2}*1,44=r_{2}^{2}}\) pierwiastkując:
\(\displaystyle{ r_{1}*1.2=r_{2}}\), a więc powiększyliśmy promień o 20%