mam zadanie wyznaczyc dziedzine funkcji
\(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{1-\left| \frac{x}{\ln 3x} \right| }}\)
i poleglem na
\(\displaystyle{ 1-\left| \frac{x}{\ln 3x} \right| \ge 0}\)
dziedzina funkcji
dziedzina funkcji
Ostatnio zmieniony 4 lis 2017, o 17:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- szw1710
- Gość Specjalny
- Posty: 18811
- Rejestracja: 1 cze 2010, o 22:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cieszyn
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 3746 razy
dziedzina funkcji
Pierwszy krok dobry. Analizuj dalej. Masz \(\displaystyle{ \left|\frac{x}{\ln 3x}\right|\le 1}\), co jest równoważne nierówności podwójnej \(\displaystyle{ -1\le\frac{x}{\ln 3x}\le 1}\).
Kiedy istnieje ułamek \(\displaystyle{ \frac{x}{\ln 3x}}\)?
Kiedy istnieje ułamek \(\displaystyle{ \frac{x}{\ln 3x}}\)?
dziedzina funkcji
no to juz mam tylko nie wiem co zalej zrobic z ulamkiem i tymi dwoma \(\displaystyle{ x}\).
no istnieje dla \(\displaystyle{ x \neq \frac13 i}\)
jesli pomnoze przez \(\displaystyle{ \ln 3x}\) no to sie zrobi balagan chyba ze moge to zapisac ze dla \(\displaystyle{ x \neq \frac13 i}\)
\(\displaystyle{ -1 \ge x(\ln 3x) \ge 1}\)
a i tak nie wiem co z tym zrobic
no istnieje dla \(\displaystyle{ x \neq \frac13 i}\)
jesli pomnoze przez \(\displaystyle{ \ln 3x}\) no to sie zrobi balagan chyba ze moge to zapisac ze dla \(\displaystyle{ x \neq \frac13 i}\)
\(\displaystyle{ -1 \ge x(\ln 3x) \ge 1}\)
a i tak nie wiem co z tym zrobic
Ostatnio zmieniony 4 lis 2017, o 17:33 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.