mam problem z tym banalnym równaniem:
\(\displaystyle{ x^{2}=2(x+1)}\)
po prostu gdy doprowadzam do postaci \(\displaystyle{ x^{2}-2x-2=0}\) nie mam pomyslu co dalej zrobic. jaki wiec powinien byc kolejny krok?
Proste równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
Proste równanie
Liczymy deltę:
\(\displaystyle{ \Delta=b^{2}-4ac=4+8=12}\)
Rozwiązaniami więc będą:
\(\displaystyle{ x_{1}=\frac{-b+\sqrt{\Delta}}{2a}=\frac{2+\sqrt{12}}{2}=1+\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ x_{2}=\frac{-b-\sqrt{\Delta}}{2a}=\frac{2-\sqrt{12}}{2}=1-\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ \Delta=b^{2}-4ac=4+8=12}\)
Rozwiązaniami więc będą:
\(\displaystyle{ x_{1}=\frac{-b+\sqrt{\Delta}}{2a}=\frac{2+\sqrt{12}}{2}=1+\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ x_{2}=\frac{-b-\sqrt{\Delta}}{2a}=\frac{2-\sqrt{12}}{2}=1-\sqrt{3}}\)