Opisać zdarzenie A - pierwszy orzeł wypadnie w rzucie o numerze parzystym - jako podzbiór \(\displaystyle{ \Omega}\) i obliczyć \(\displaystyle{ P(A)}\).
proszę o pomoc w opisaniu zdarzenia A
\(\displaystyle{ \Omega = \left\{ o,or,rro,rrro,...\right\}}\)
Opisać zdarzenie A -I orzeł wypadnie w parzystym rzucie
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 2 lis 2016, o 14:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 27 razy
- szw1710
- Gość Specjalny
- Posty: 18811
- Rejestracja: 1 cze 2010, o 22:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cieszyn
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 3746 razy
Re: Opisać zdarzenie A -I orzeł wypadnie w parzystym rzucie
Formalnie zdarzeniem elementarnym jest każdy ciąg \(\displaystyle{ (x_1,x_2,x_3,\dots)}\), w którym \(\displaystyle{ x_i\in\{o,r\}.}\) Co prawda po wypadnięciu orła można już dalej nie rzucać monetą, ale chodzi o to, że rzucamy w nieskończoność i nie interesuje nas już co wypadło w dalszych rzutach.
Mamy
\(\displaystyle{ \Omega=\{o,r\}^{\NN}=\{(x_1,x_2,x_3,\dots)\colon x_i\in\{o,r\},\;i\in\NN\}}\)
oraz
\(\displaystyle{ A=\{(r,o,x_3,x_4,x_5,\dots),(r,r,r,o,x_5,\dots),\dots\}.}\)
Mamy
\(\displaystyle{ \Omega=\{o,r\}^{\NN}=\{(x_1,x_2,x_3,\dots)\colon x_i\in\{o,r\},\;i\in\NN\}}\)
oraz
\(\displaystyle{ A=\{(r,o,x_3,x_4,x_5,\dots),(r,r,r,o,x_5,\dots),\dots\}.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 19197
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 3246 razy
Opisać zdarzenie A -I orzeł wypadnie w parzystym rzucie
Zakładam, że w opisie zbioru zdarzeń elementarnych jest literówka: powinno byćooolllaaa8883 pisze:Opisać zdarzenie A - pierwszy orzeł wypadnie w rzucie o numerze parzystym - jako podzbiór \(\displaystyle{ \Omega}\) i obliczyć \(\displaystyle{ P(A)}\).
proszę o pomoc w opisaniu zdarzenia A
\(\displaystyle{ \Omega = \left\{ o,or,rro,rrro,...\right\}}\)
\(\displaystyle{ \Omega = \left\{ o,ro,rro,rrro,...\right\}}\). Innymi słowy rzucamy tak długo aż pojawi się orzeł.
Oczywiście problem jest w określeniu miary probabilistycznej na \(\displaystyle{ \Omega}\) (bo klasyczne prawdopodobieństwo nie wchodzi w grę: przestrzeń zdarzeń elementarnych nie jest skończona).
Ja bym spróbował tak: Niech \(\displaystyle{ p}\) będzie prawdopodobieństwem tego, że gra się skończy po parzystej ilości rzutów. Wtedy oczywiście prawdopodobieństwo tego, że gra się skończy po nieparzystej ilości rzutów wynosi \(\displaystyle{ 1-p}\). Rzućmy raz monetą. Jeżeli wypadnie orzeł, to klapa, a jeżeli wypadnie reszka, to mamy \(\displaystyle{ 1-p}\) szans na sukces. Zatem
\(\displaystyle{ p=\frac{1}{2}(1-p)}\), czyli \(\displaystyle{ p=\frac{1}{3}}\)