Prosta indukcja matematyczna,sprawdzenie.
- xxDorianxx
- Użytkownik
- Posty: 413
- Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 22 razy
Prosta indukcja matematyczna,sprawdzenie.
Witam,czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy robię to dobrze?
Udowodnij indukcyjnie,dla każdej liczby naturalnej \(\displaystyle{ n \ge 1}\) prawdziwa jest nierówność:
\(\displaystyle{ 1+3+5+...+\left( 2n-1\right)=n^2}\)
1) dla \(\displaystyle{ n=1}\) mamy
\(\displaystyle{ L=2-1=1 \hspace{0.5cm}P=1}\) zatem,
\(\displaystyle{ L=P}\)
2)\(\displaystyle{ k \ge 1 \hspace{0.5cm} n=k}\)
\(\displaystyle{ 1+3+5+...+\left( 2k-1\right)=k^2}\)
3)\(\displaystyle{ n=k+1}\)
\(\displaystyle{ 1+3+5+...+\left( 2k-1\right)+2k+1=\left( k+1\right)^2}\)
\(\displaystyle{ k^2+2k+1=k^2+2k+1}\)
\(\displaystyle{ L=P}\)
c.n.d
Udowodnij indukcyjnie,dla każdej liczby naturalnej \(\displaystyle{ n \ge 1}\) prawdziwa jest nierówność:
\(\displaystyle{ 1+3+5+...+\left( 2n-1\right)=n^2}\)
1) dla \(\displaystyle{ n=1}\) mamy
\(\displaystyle{ L=2-1=1 \hspace{0.5cm}P=1}\) zatem,
\(\displaystyle{ L=P}\)
2)\(\displaystyle{ k \ge 1 \hspace{0.5cm} n=k}\)
\(\displaystyle{ 1+3+5+...+\left( 2k-1\right)=k^2}\)
3)\(\displaystyle{ n=k+1}\)
\(\displaystyle{ 1+3+5+...+\left( 2k-1\right)+2k+1=\left( k+1\right)^2}\)
\(\displaystyle{ k^2+2k+1=k^2+2k+1}\)
\(\displaystyle{ L=P}\)
c.n.d
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 3149
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 1070 razy
Re: Prosta indukcja matematyczna,sprawdzenie.
Sam zapis jest poprawny ale dla osoby która wie o co chodzi i jest w stanie dośpiewać sobie cały komentarz. Nie bój się pisać po polsku do znaczkologia się zgadza a mimo to mam pewną wątpliwość czy masz świadomość tego co stało się w ostatniej linijce. W tym przejściu:
\(\displaystyle{ 1+3+5+...+\left( 2k-1\right)+2k+1=\left( k+1\right)^2}\)
\(\displaystyle{ k^2+2k+1=k^2+2k+1}\)
- xxDorianxx
- Użytkownik
- Posty: 413
- Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 22 razy
Re: Prosta indukcja matematyczna,sprawdzenie.
Tak rozumiem,\(\displaystyle{ k^2}\) wziąłem z punktu 2 z tego zapisu \(\displaystyle{ 1+3+5+...+\left( 2k-1\right)=k^2}\)
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 3149
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 1070 razy
Re: Prosta indukcja matematyczna,sprawdzenie.
W takim razie jest ok. Po prostu użyłeś założenia indukcyjnego.
- xxDorianxx
- Użytkownik
- Posty: 413
- Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 22 razy