Jak wygląda parabola funkcji:
\(\displaystyle{ y=2x^2+x-1}\)
Głównie chodzi mi o współrzędne wierzchołka i miejsc zerowych.
Wierzchołek wyszedł mi \(\displaystyle{ W=(\frac{1}{4}}\),\(\displaystyle{ \frac{-3}{8})}\)
Nie jestem pewien czy dobrze?
Parabola
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1822 razy
Parabola
\(\displaystyle{ y=2(x^2+\frac{1}{2}x-\frac{1}{2})=
2[(x+\frac{1}{4})^2-\frac{1}{16}-\frac{1}{2}]=
2[(x+\frac{1}{4})^2-\frac{9}{16}]=
2(x+\frac{1}{4})^2-\frac{9}{8}\\
W=(-\frac{1}{4},-\frac{9}{8})\\
x_o\in\{-1,\frac{1}{2}\}}\)
POZDRO
2[(x+\frac{1}{4})^2-\frac{1}{16}-\frac{1}{2}]=
2[(x+\frac{1}{4})^2-\frac{9}{16}]=
2(x+\frac{1}{4})^2-\frac{9}{8}\\
W=(-\frac{1}{4},-\frac{9}{8})\\
x_o\in\{-1,\frac{1}{2}\}}\)
POZDRO