Wyznaczanie kresów zbioru
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 17 paź 2017, o 13:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 25 razy
Re: Wyznaczanie kresów zbioru
Pokręciłem to wszystko.. Nadal jest źle. Cały sposób mam chyba zły, bo przecież tu chodzi właśnie o to, że zawsze się znajdzie takie \(\displaystyle{ a}\), że będzie spełniało tę nierówność. Nie wiem jak to pokazać.
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Wyznaczanie kresów zbioru
Mnie też chyba poćmiło. Przecież Twój argument niczego nie dowodzi, a prawa strona nie jest ujemna.
Masz pokazać, że żądna liczba dodatnia \(\displaystyle{ a}\) nie ogranicza zbioru od góry. No to weź dowolne \(\displaystyle{ a>0}\) i znajdź takie \(\displaystyle{ n,m}\), że \(\displaystyle{ \frac{n}{m}+\frac{m}{n}>a}\).
Wskazówka 1: wystarczy \(\displaystyle{ m=1}\)
Wskazówka 2: już tu ktoś napisał to rozwiązanie
Masz pokazać, że żądna liczba dodatnia \(\displaystyle{ a}\) nie ogranicza zbioru od góry. No to weź dowolne \(\displaystyle{ a>0}\) i znajdź takie \(\displaystyle{ n,m}\), że \(\displaystyle{ \frac{n}{m}+\frac{m}{n}>a}\).
Wskazówka 1: wystarczy \(\displaystyle{ m=1}\)
Wskazówka 2: już tu ktoś napisał to rozwiązanie
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 17 paź 2017, o 13:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 25 razy
Re: Wyznaczanie kresów zbioru
Niech \(\displaystyle{ m=1}\). Weźmy dowolne \(\displaystyle{ a>2}\).
Wtedy
\(\displaystyle{ \frac{n}{m}+\frac{m}{n}>a \\ \\ n+\frac{1}{n}>a}\)
bo \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } (n+ \frac{1}{n} )= \infty}\)
Czyli dla każdego \(\displaystyle{ a>2}\) znajdziemy takie \(\displaystyle{ n}\), że \(\displaystyle{ a}\) będzie mniejsze od \(\displaystyle{ n+ \frac{1}{n}}\), więc zbiór \(\displaystyle{ A}\) nie jest ograniczony z góry.
W sumie wcześniej jakoś tego nie widziałem, ale chyba jak zapiszę to w ten sposób to nikt nie powinien się przyczepić.
Dziękuję.
Wtedy
\(\displaystyle{ \frac{n}{m}+\frac{m}{n}>a \\ \\ n+\frac{1}{n}>a}\)
bo \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } (n+ \frac{1}{n} )= \infty}\)
Czyli dla każdego \(\displaystyle{ a>2}\) znajdziemy takie \(\displaystyle{ n}\), że \(\displaystyle{ a}\) będzie mniejsze od \(\displaystyle{ n+ \frac{1}{n}}\), więc zbiór \(\displaystyle{ A}\) nie jest ograniczony z góry.
W sumie wcześniej jakoś tego nie widziałem, ale chyba jak zapiszę to w ten sposób to nikt nie powinien się przyczepić.
Dziękuję.
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 17 paź 2017, o 13:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 25 razy
Re: Wyznaczanie kresów zbioru
Nie widziałem, że to tak działa - że nie trzeba tego jakoś bardziej argumentować. Dzięki jeszcze raz.