Witam, ma ktoś pomysł jak ograniczyć taki ciąg?
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \sqrt[n+2]{ 3^{n}+4 ^{n+1} }}\)
Tw. o 3 ciągach.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 3142
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 1069 razy
Re: Tw. o 3 ciągach.
\(\displaystyle{ 4^{n+1} \le 3^n+4^{n+1} \le 2 \cdot 4^{n+1}}\)
dlatego
\(\displaystyle{ \sqrt[n+2]{ 4^{n+1}} \le \sqrt[n+2]{3^n+4^{n+1}} \le \sqrt[n+2]{ 2 \cdot 4^{n+1}}}\)
dlatego
\(\displaystyle{ \sqrt[n+2]{ 4^{n+1}} \le \sqrt[n+2]{3^n+4^{n+1}} \le \sqrt[n+2]{ 2 \cdot 4^{n+1}}}\)