Wielomian
\(\displaystyle{ W(x) = a x^{n} - a x^{n-1} + a_{n-2} x^{n-2} + a_{n-3} x^{n-3} + ... + a_{2} x^{2} - n^{2} bx+ b}\)
ma n dodatnich pierwiastków.
Pokazać, że są one równe
Pokaż, że wszystkie pierwiastki wielomianu są równe
-
- Użytkownik
- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Re: Pokaż, że wszystkie pierwiastki wielomianu są równe
\(\displaystyle{ n = 2 \\
a_2 = 1 \\
b = 1}\)
\(\displaystyle{ x^2-4x+1 = \left( x- \left[ 2-\sqrt{3} \right] \right) \left( x- \left[ 2+\sqrt{3} \right] \right)}\)
Ma dwa różne pierwiastki...
\(\displaystyle{ x^2-4x+1 = \left( x- \left[ 2-\sqrt{3} \right] \right) \left( x- \left[ 2+\sqrt{3} \right] \right)}\)
Ma dwa różne pierwiastki...
Ostatnio zmieniony 3 lis 2017, o 16:50 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.