Trójkąt
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 18 wrz 2007, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z daleka
- Podziękował: 5 razy
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Trójkąt
Narysuj sobie ten trójkąt i zaznacz wysokość jako h a podstawę jako a. Z zadania wiesz że:
\(\displaystyle{ h=\frac{1}{2}a\\
a=2h}\)
Czyli zamiast "a" możesz zaznaczyć na rysunku 2h. Wiemy, że wysokośc w trójkącie równoramiennym dzieli podstawę na polowy. Powstają dwa trójkąty prostokątne równoramienne (długość ramienia to "h"). A wiemy, że taki trójkąt ma kąty o rozwartościach 45,45,90.
A więc nasz trójkąt ma kąty:
\(\displaystyle{ 45^0,45^0,90^0}\)
\(\displaystyle{ h=\frac{1}{2}a\\
a=2h}\)
Czyli zamiast "a" możesz zaznaczyć na rysunku 2h. Wiemy, że wysokośc w trójkącie równoramiennym dzieli podstawę na polowy. Powstają dwa trójkąty prostokątne równoramienne (długość ramienia to "h"). A wiemy, że taki trójkąt ma kąty o rozwartościach 45,45,90.
A więc nasz trójkąt ma kąty:
\(\displaystyle{ 45^0,45^0,90^0}\)