Wyznaczenie niepewności pomiarowej oporu
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 11 kwie 2016, o 16:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 3 razy
Wyznaczenie niepewności pomiarowej oporu
Witajcie, spróbuję opisać swój problem.
Na podstawie danych z tabelki stworzyłam wykres \(\displaystyle{ I \left( U \right)}\).
Podane zostały niepewności pomiarowe \(\displaystyle{ \pm 0,1\ V}\) oraz \(\displaystyle{ \pm 2,5\ mA}\), z czego \(\displaystyle{ 2,5\ mA}\) mogę zamienić na \(\displaystyle{ 0,0025\ A}\), jeśli się nie mylę.
Nie zamieszczam pomiarów z całej tabeli tylko pierwszy i ostatni:
pierwszy: \(\displaystyle{ U \left[ V \right] - 6,2 \Leftrightarrow I \left[ A \right] - 0,1}\)
ostatni: \(\displaystyle{ U \left[ V \right] - 9,7 \Leftrightarrow I \left[ A \right] - 0,156}\)
prawo Ohma zachodzi, \(\displaystyle{ I \sim U.}\)
Wracając do polecenia, chciałam skorzystać z metody różniczki logarytmicznej, z której otrzymam wzór na \(\displaystyle{ \Delta R = R \cdot \left( \frac{\Delta U}{U} + \frac{\Delta I}{I} \right)}\)
Niby wszystko jasne, jednak nie wiem co mam podstawić za \(\displaystyle{ U}\) i \(\displaystyle{ I}\) w mianownikach do wzoru. Które wartości z wykresu? Czy może potrzebne inne obliczenia?
Jest 23:27, z góry będę wielce wdzięczna wszelkim śmiałkom chętnym do pomocy o tej godzinie, jak i też o każdej innej.
Na podstawie danych z tabelki stworzyłam wykres \(\displaystyle{ I \left( U \right)}\).
Podane zostały niepewności pomiarowe \(\displaystyle{ \pm 0,1\ V}\) oraz \(\displaystyle{ \pm 2,5\ mA}\), z czego \(\displaystyle{ 2,5\ mA}\) mogę zamienić na \(\displaystyle{ 0,0025\ A}\), jeśli się nie mylę.
Nie zamieszczam pomiarów z całej tabeli tylko pierwszy i ostatni:
pierwszy: \(\displaystyle{ U \left[ V \right] - 6,2 \Leftrightarrow I \left[ A \right] - 0,1}\)
ostatni: \(\displaystyle{ U \left[ V \right] - 9,7 \Leftrightarrow I \left[ A \right] - 0,156}\)
prawo Ohma zachodzi, \(\displaystyle{ I \sim U.}\)
Wracając do polecenia, chciałam skorzystać z metody różniczki logarytmicznej, z której otrzymam wzór na \(\displaystyle{ \Delta R = R \cdot \left( \frac{\Delta U}{U} + \frac{\Delta I}{I} \right)}\)
Niby wszystko jasne, jednak nie wiem co mam podstawić za \(\displaystyle{ U}\) i \(\displaystyle{ I}\) w mianownikach do wzoru. Które wartości z wykresu? Czy może potrzebne inne obliczenia?
Jest 23:27, z góry będę wielce wdzięczna wszelkim śmiałkom chętnym do pomocy o tej godzinie, jak i też o każdej innej.
Ostatnio zmieniony 30 lis 2017, o 04:55 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
- Igor V
- Użytkownik
- Posty: 1605
- Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 604 razy
Wyznaczenie niepewności pomiarowej oporu
Chyba na \(\displaystyle{ 0,0025\ A}\)zuajestem pisze:z czego \(\displaystyle{ 2,5\ mA}\) mogę zamienić na \(\displaystyle{ 0,0025\ mA}\), jeśli się nie mylę.
\(\displaystyle{ U,I}\) to są wartości zmierzone, a \(\displaystyle{ \Delta U,\Delta I}\) niepewności bezwzględne.
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 11 kwie 2016, o 16:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 3 razy
Wyznaczenie niepewności pomiarowej oporu
Racja, \(\displaystyle{ 0,0025\ A}\).
Tyle, że pomiarów \(\displaystyle{ U, I}\) jest 8. Przy podstawianiu pomiarów z różnych serii wychodzą różne niepewności oporu, np. \(\displaystyle{ 1,63}\) lub \(\displaystyle{ 2,55}\). Tu jest mój problem
Tyle, że pomiarów \(\displaystyle{ U, I}\) jest 8. Przy podstawianiu pomiarów z różnych serii wychodzą różne niepewności oporu, np. \(\displaystyle{ 1,63}\) lub \(\displaystyle{ 2,55}\). Tu jest mój problem
- Igor V
- Użytkownik
- Posty: 1605
- Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 604 razy
Wyznaczenie niepewności pomiarowej oporu
I to nie jest problem - dla różnych wartości pomiaru mogą być różne niepewności. Możesz określić np: maksymalną niepewność i powiedzieć że każda inna w tej serii pomiarów jest nie gorsza. Albo policzyć średnią dla \(\displaystyle{ U, I}\) i to traktować jako wartości referencyjne.
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 11 kwie 2016, o 16:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 3 razy
Wyznaczenie niepewności pomiarowej oporu
Dobrze, no to tak postąpię, nie byłam pewna czy to będzie uznane za poprawny sposób wyznaczenia tej niepewności.
Serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam, dobranoc. :)
Serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam, dobranoc. :)
-
- Użytkownik
- Posty: 611
- Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 67 razy
Wyznaczenie niepewności pomiarowej oporu
Nie można podstawiać średnich wartości, bo pomiary były dokonywane dla szerokiego zakresu różnych wartości. Należy punkty pomiarowe wraz z prostokątami błędów nanieść na wykres i poprowadzić prostą przez wszystkie prostokąty symetrycznie tzn. powinno być tyle punktów nad wykresem co pod, niektóre punkty obarczone dużym błędem należy odrzucić. Z nachylenia prostej można wyznaczyć opór elektryczny. Ewentualnie zrobić to metodą najmniejszych kwadratów (regresji liniowej) ale to już jest wyższa szkoła jazdy.