Udowodnić równość
-
- Użytkownik
- Posty: 2615
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 759 razy
Udowodnić równość
Udowodnić:
\(\displaystyle{ (xy)^{-1}=y^{-1}x^{-1}}\)
Jakaś mała podpowiedź do tego? Jak to ugryźć?
\(\displaystyle{ (xy)^{-1}=y^{-1}x^{-1}}\)
Jakaś mała podpowiedź do tego? Jak to ugryźć?
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 3141
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 1068 razy
Re: Udowodnić równość
Z łączności działania.
\(\displaystyle{ (ab)(b^{-1}a^{-1})=a(bb^{-1})a^{-1}=aea^{-1}=e}\)
stąd już masz tezę.
\(\displaystyle{ (ab)(b^{-1}a^{-1})=a(bb^{-1})a^{-1}=aea^{-1}=e}\)
stąd już masz tezę.
-
- Użytkownik
- Posty: 2615
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 759 razy
Re: Udowodnić równość
Aha łapię. Że bierzemy jakiś element i przemnażamy go przez inny by uzyskać neutralny i wtedy element odwrotny do tego elementu to ten inny. W sumie to z definicji odwrotności elementu.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 3141
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 1068 razy
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 9419
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 2071 razy
Re: Udowodnić równość
Brakuje jeszcze sprawdzenia, że \(\displaystyle{ (b^{-1} a^{-1})(ab) = e,}\) co robi się analogicznie.Janusz Tracz pisze:\(\displaystyle{ (ab)(b^{-1}a^{-1})=a(bb^{-1})a^{-1}=aea^{-1}=e}\)
stąd już masz tezę.