Hipotezy o liczbach pierwszych
Hipotezy o liczbach pierwszych
Czy prawdziwe są następujące hipotezy?
1. Liczb pierwszych, których cyfry są liczbami złożonymi a suma tych cyfr jest liczbą pierwszą jest nieskończenie wiele.
2. Liczb pierwszych, których cyfry są liczbami pierwszymi a suma tych cyfr jest liczbą złożoną jest nieskończenie wiele.
3. Liczb pierwszych, których cyfry są liczbami złożonymi a suma tych cyfr jest liczbą złożoną jest nieskończenie wiele.
4. Liczb pierwszych, których cyfry są liczbami pierwszymi a suma tych cyfr jest liczbą pierwszą jest nieskończenie wiele.
5. Liczb pierwszych, których cyfry są liczbami złożonymi jest nieskończenie wiele.
6. Liczb pierwszych, których cyfry są liczbami pierwszymi jest nieskończenie wiele.
1. Liczb pierwszych, których cyfry są liczbami złożonymi a suma tych cyfr jest liczbą pierwszą jest nieskończenie wiele.
2. Liczb pierwszych, których cyfry są liczbami pierwszymi a suma tych cyfr jest liczbą złożoną jest nieskończenie wiele.
3. Liczb pierwszych, których cyfry są liczbami złożonymi a suma tych cyfr jest liczbą złożoną jest nieskończenie wiele.
4. Liczb pierwszych, których cyfry są liczbami pierwszymi a suma tych cyfr jest liczbą pierwszą jest nieskończenie wiele.
5. Liczb pierwszych, których cyfry są liczbami złożonymi jest nieskończenie wiele.
6. Liczb pierwszych, których cyfry są liczbami pierwszymi jest nieskończenie wiele.
Hipotezy o liczbach pierwszych
Czy istnieje nieskończenie wiele liczb pierwszych takich że na pierwszym miejscu rozwinięcia liczby pi stoi liczba pierwsza.
Przy czym pierwsze miejsce nie oznacza najmniejsze.
-- 9 lut 2019, o 19:19 --
Oczywiście nie powinno być zapisane w formie pytania tylko: Istnieje nieskończenie wiele liczb pierwszych takich że na pierwszym miejscu rozwinięcia liczby pi stoi liczba pierwsza.-- 10 lut 2019, o 00:04 --Nie wiem czy dobrze sformułowałem. Chodzi mi o to, że: Na pierwszym miejscu rozwinięcia liczby pi stoi liczba pierwsza. Czy to zachodzi nieskończenie wiele razy?
Przy czym pierwsze miejsce nie oznacza najmniejsze.
-- 9 lut 2019, o 19:19 --
Oczywiście nie powinno być zapisane w formie pytania tylko: Istnieje nieskończenie wiele liczb pierwszych takich że na pierwszym miejscu rozwinięcia liczby pi stoi liczba pierwsza.-- 10 lut 2019, o 00:04 --Nie wiem czy dobrze sformułowałem. Chodzi mi o to, że: Na pierwszym miejscu rozwinięcia liczby pi stoi liczba pierwsza. Czy to zachodzi nieskończenie wiele razy?
-
PieknoMatematyki
- Użytkownik

- Posty: 61
- Rejestracja: 6 sty 2019, o 05:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 13 razy
Re: Hipotezy o liczbach pierwszych
Ale liczba \(\displaystyle{ \pi}\) ma tylko jedną pierwszą cyfrę rozwinięcia, w systemie dziesiętnym jest nią \(\displaystyle{ 1}\) i nie jest to liczba pierwsza, w innych systemach jest różnie, ale jak działamy tylko w jednym systemie to to pytanie nie ma sensu - albo może inaczej, ja go nie rozumiem.
Hipotezy o liczbach pierwszych
Pierwsze miejsce rozwinięcia nie oznacza tu najwcześniejsze.
Pierwszymi miejscami są np.: 4 jako drugie, 1 jako trzecie, 9 jako piąte itd.
Pierwszymi miejscami są np.: 4 jako drugie, 1 jako trzecie, 9 jako piąte itd.
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: Hipotezy o liczbach pierwszych
Trudno, żeby na miejscu np 23 stałą LICZBA 17. Pewnie chodzi Ci o to,
że liczba pierwsza ma być utworzona z kolejnych cyfr liczby \(\displaystyle{ \pi}\), zaczynając się od miejsca, którego numer jest liczbą pierwszą
że liczba pierwsza ma być utworzona z kolejnych cyfr liczby \(\displaystyle{ \pi}\), zaczynając się od miejsca, którego numer jest liczbą pierwszą
Hipotezy o liczbach pierwszych
Przepraszam. Ma stać jednocyfrowa liczba pierwsza.
-- 10 lut 2019, o 14:08 --
Nieskończenie wiele razy na pierwszym miejscu rozwinięcia liczby pi stoi jednocyfrowa liczba pierwsza.
Przy czym pierwsze miejsce nie oznacza najwcześniejsze.-- 10 lut 2019, o 14:40 --Nieskończenie wiele razy na miejscu rozwinięcia liczby pi którego numerem jest liczba pierwsza stoi jednocyfrowa liczba pierwsza.
Przy czym pierwsze miejsce nie oznacza najwcześniejsze.
-- 10 lut 2019, o 14:08 --
Nieskończenie wiele razy na pierwszym miejscu rozwinięcia liczby pi stoi jednocyfrowa liczba pierwsza.
Przy czym pierwsze miejsce nie oznacza najwcześniejsze.-- 10 lut 2019, o 14:40 --Nieskończenie wiele razy na miejscu rozwinięcia liczby pi którego numerem jest liczba pierwsza stoi jednocyfrowa liczba pierwsza.
Przy czym pierwsze miejsce nie oznacza najwcześniejsze.
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: Hipotezy o liczbach pierwszych
To nie są hipotezy. To pytania, na które nie znasz odpowiedzi. I pewnie nikt nie zna, dopóki nie powstanie rozsądny powód aby je badać.
Hipotezy o liczbach pierwszych
O numerach nieparzystych?-- 11 lut 2019, o 12:59 --Nie wszystkie zdania w matematyce mają zastosowanie jak na razie.
-
Brombal
- Użytkownik

- Posty: 592
- Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 46 razy
Re: Hipotezy o liczbach pierwszych
Tak - hipotezy/pytania o numerach nieparzystych dla systemów liczbowych od dwójkowego do czwórkowego są fałszywe.
Wynika to z tego, że w tych systemach liczbowych wszystkie stosowane cyfry nie są złożone.
Może to świadczyć o czymś zupełnie innym - skoro w paru systemach liczbowych coś jest niezbyt prawdziwe to cecha złożoności lub braku złożoności poszczególnych cyfr liczby pierwszej nie ma żadnego powtarzalnego i sensownego schematu.
Wynika to z tego, że w tych systemach liczbowych wszystkie stosowane cyfry nie są złożone.
Może to świadczyć o czymś zupełnie innym - skoro w paru systemach liczbowych coś jest niezbyt prawdziwe to cecha złożoności lub braku złożoności poszczególnych cyfr liczby pierwszej nie ma żadnego powtarzalnego i sensownego schematu.
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: Hipotezy o liczbach pierwszych
Nie jest prawdą, że \(\displaystyle{ 0}\) i \(\displaystyle{ 1}\) są liczbami pierwszymi.Brombal pisze:Tak - hipotezy/pytania o numerach nieparzystych dla systemów liczbowych od dwójkowego do czwórkowego są fałszywe.
Wynika to z tego, że w tych systemach liczbowych wszystkie stosowane cyfry nie są złożone.
Może to świadczyć o czymś zupełnie innym - skoro w paru systemach liczbowych coś jest niezbyt prawdziwe to cecha złożoności lub braku złożoności poszczególnych cyfr liczby pierwszej nie ma żadnego powtarzalnego i sensownego schematu.
-
Brombal
- Użytkownik

- Posty: 592
- Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 46 razy
Re: Hipotezy o liczbach pierwszych
Nie jest prawdą, że \(\displaystyle{ 0}\) i \(\displaystyle{ 1}\) są liczbami złożonymi.
Nigdy nie twierdziłem, że są pierwsze;-)
Nie są nawet złożone podobnie jak \(\displaystyle{ 2}\) i \(\displaystyle{ 3}\)
Ale liczba nimi zapisana (w odpowiednim systemie) może być pierwsza ...
Nigdy nie twierdziłem, że są pierwsze;-)
Nie są nawet złożone podobnie jak \(\displaystyle{ 2}\) i \(\displaystyle{ 3}\)
Ale liczba nimi zapisana (w odpowiednim systemie) może być pierwsza ...
Hipotezy o liczbach pierwszych
8. Moc zbioru liczb pierwszych, których cyfry są liczbami złożonymi jest liczbą pierwszą.
9. Moc zbioru liczb pierwszych, których cyfry są liczbami złożonymi jest liczbą złożoną.
10. Moc zbioru liczb pierwszych, których liczba cyfr będących liczbą złożoną jest złożona, jest liczbą pierwszą.
11. Moc zbioru liczb pierwszych, których liczba cyfr będących liczbą złożoną jest złożona, jest liczbą złożoną.
12. Moc zbioru liczb pierwszych, których liczba cyfr będących liczbą pierwszą jest złożona, jest liczbą pierwszą.
itp.
13. Moc zbioru liczb pierwszych, których cyfry są liczbami pierwszymi jest liczbą pierwszą. itp.
9. Moc zbioru liczb pierwszych, których cyfry są liczbami złożonymi jest liczbą złożoną.
10. Moc zbioru liczb pierwszych, których liczba cyfr będących liczbą złożoną jest złożona, jest liczbą pierwszą.
11. Moc zbioru liczb pierwszych, których liczba cyfr będących liczbą złożoną jest złożona, jest liczbą złożoną.
12. Moc zbioru liczb pierwszych, których liczba cyfr będących liczbą pierwszą jest złożona, jest liczbą pierwszą.
itp.
13. Moc zbioru liczb pierwszych, których cyfry są liczbami pierwszymi jest liczbą pierwszą. itp.
