Mam problem z obliczeniem 2 granic przy pomocy twierdzenia o 3 ciągach.
a)\(\displaystyle{ a_{n}= \frac{\left[ \sqrt{2}n \right] }{n}}\)
b)\(\displaystyle{ b_{n}= \frac{1}{ \sqrt{1} } + \frac{1}{ \sqrt{2} }+ ... + \frac{1}{ \sqrt{n} } }}\)
Twierdzenie o 3 ciągach
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 3150
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 1072 razy
Re: Twierdzenie o 3 ciągach
a)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2}n-1 }{n} \le a_n \le \frac{ \sqrt{2}n }{n}}\)
b) Tu wystarczą 2 ciągi
\(\displaystyle{ n \cdot \frac{1}{ \sqrt{n} } \le b_n}\)
Bo jest ich \(\displaystyle{ n}\), a najmniejszy to \(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{n} }}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2}n-1 }{n} \le a_n \le \frac{ \sqrt{2}n }{n}}\)
b) Tu wystarczą 2 ciągi
\(\displaystyle{ n \cdot \frac{1}{ \sqrt{n} } \le b_n}\)
Bo jest ich \(\displaystyle{ n}\), a najmniejszy to \(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{n} }}\)
Ostatnio zmieniony 2 lis 2017, o 19:03 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.